Guideboken där Premier League är portförbjuden - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Guideboken där Premier League är portförbjuden

Det finns ett liv bortom Stamford Bridge, White Hart Lane och Emirates. Ett liv där man känner gräsdoften, där man hör spelarna munhuggas med motståndare och publik, där lukten från de grillade hamburgarna blir påtaglig. Välkommen till arenorna där det genuint brittiska lever kvar.

Johan Åberg, Erik Westin och Peter Johansson har tillsammans skapat en bok som de kallar en hybrid mellan en reportage- och guidebok till de luggslitna arenorna som finns innanför motorvägsringen M25 i London. ”Are You Here For The Game? – Fotboll i Londons utkanter”.

Totalt 24 klubbar från The Championship och ner till Isthmian League Division One, nivå åtta i seriepyramiden, har kartlagts.

Här får man hela guidningen till den fantastiska fotbollsvärld som breder ut sig under multinationella varumärken som klubbar som Chelsea, Tottenham och Arsenal representerar.

Varför betala mellan 700 och 1 200 kronor för att se Chelsea, när man kan komma undan med 130 kronor på the Hayes Lane Stadium i Bromley i östra London, och då även få se världens näst äldsta klubb, Cray Wanderers, bildad 1860, spela match i ”åttan”.

Dessutom, ölen och ”Bangers and mash” smakar lika gott på puben utanför Kingsmeadow i Kingston upon Thames, hemmaplan för AFC Wimbledon och Kingstonian, som på Chelsea Potter på King’s Road.

Det är svagheten för lag som verkar i tysta som fört Johan, Erik och Peter samman. Hammarbyaren Johan som håller på Barnet FC, Sirius-supportern Erik som följer Brentford FC, och Djurgårdaren Peter som gillar Leyton Orient.

Sedan våren 2013 har de jobbat med boken.

För mig personligen återväcker boken minnen. Tidigare bosatt i södra London följde jag och följer fortfarande AFC Wimbledon. Då harvade The Wombles i sexan och sjuan, vilket innebär att jag på helgerna hängde på Kingsmeadow, eller reste med till bortamatcher mot lag som Cray Wanderers, Boreham Wood FC, Staines Town eller Hampton & Richmond FC.

Och det är en upplevelse jag rekommenderar fler att följa. Närmare än så kommer du inte den genuint engelska fotbollen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.