Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 01:38 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/guld-till-gula-och-bla-vm-damer/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Guld till gula och blå VM-damer

På en is i Budapest utfördes lördagens svenska VM-bragd.
 Blåmärken gav Sveriges VM-guld i bandy.
– Det var en gastkramande match, det var lite bragdkaraktär över den här segern, sade förbundskapten Roger Jakobsson efter 3–2 mot Ryssland

Det var i parken invid Olof Palmes gata i den ungerska huvudstaden som det svenska guldjublet kom på lördagsmorgonen. Matchstart var redan vid åttatiden för att isen i Budapest skulle hålla.

De avslutande minuterna var en kamp för att den svenska uddamålsledningen skulle hålla.

– Det var dramatiskt. Bollen surrade kring vårt mål hela tiden, men tjejerna offrade sig hänsynslöst och kastade sig framför bollen, sade en guldrusig förbundskapten på telefon.

Vägen till de dramatiska slut­minuterna kom via en mållös första halvtimme, innan Sigrid Simonsen bröt dödläget. Den svenska ledningen i halvtid kunde dock ha varit större än 1–0.

– Men den ryska målvakten storspelande, enligt Roger Jakobsson.

I den andra halvlek sköt lagkaptenen Emma Kronberg 2–0 via hörna, men det följdes av rysk reducering drygt tio minuter senare. Också det målet efter hörna.

– Sedan blev det ett våldsamt ryskt tryck mot vårt mål, sade förbundskaptenen.

En nervös Jacobsson fick då se en svensk kontring i den 80:e matchminuten.

– En lång boll från försvaret kom fram till Mikaela Hasselgren – och hon gjorde det bästa med den chansen.

Ryssland hade dock inte gett upp. Efter ytterligare en hörnreducering i den 89:e minuten följde de dramatiska slutsekunderna.

– Ryssland hade både hörnor och frislag i slutet, men tjejerna offrade sig helhjärtat. Jag kan lova att det är många tjejer som har blåmärken, sade Jakobsson.

Efter att ha druckit champagne ur VM-bucklan firade svenskorna guldet i varma bassänger på det klassiska badhuset Gellert.

Det var nog skönt för blåmärkena som gav guld.

Lars Markusson/TT

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt