Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-24 09:49 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/han-vigde-sitt-liv-at-handbollen/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Han vigde sitt liv åt handbollen

Av Kjell Nilsson och Kalle Holmberg

Roger "Ragge" Carlsson var en nydanare inom svensk handboll, en genuin göteborgare som ägnade sitt liv åt handbollen, postverket och familjen. Om det var i den ordningen ska vi låta vara osagt.

Hans handbollskarriär började med pojklagsspel i Västra Frölunda. Men han lämnade Frölunda för division II-klubben Göteborgs HP 1968. I slutet av 60-talet var han med i ett tiotal ungdomslandskamper.

Göteborgs HP slogs samman med Warta 1972 och "Ragge" Carlsson blev allsvensk handbollsspelare under åren 1973 och -74. Han var i samma veva A-landslagsman vid två tillfällen.

Vid sidan av det egna spelet tränade han hela tiden ungdomslag och var även tränare i Warta under många år.

Under 80-talet byggde "Ragge" Carlsson upp svensk handboll från grunden, var förbundskapten 1983-1988 och tog fram spelare som Magnus Wislander och Staffan Olsson.

Vid Söul-OS 1988 tog "Ragge" avsked av landslaget med en femteplats i turneringen som facit.

Frukterna av hans pionjärarbete kom sedan att skördas av nuvarande förbundskaptenen Bengt "Bengan" Johansson, vars 90-tal är ett gyllene kapitel i svensk handboll.

När Sverige 1990 tog VM-guld i Prag var "Ragge" på plats som expertkommentator för Radiosporten - och grät på innerplan. Ett oförglömligt ögonblick.

De närmaste två åren efter "Ragges" avsked från landslagsuppdraget valde han ett liv utan handboll, som byråchef på posten i Göteborg. Han lockades dock på nytt till handbollen av det norska laget Runar i Sandefjord.

Väl tillbaka i Sverige igen tog "Ragge" sig an Skövde som han snabbt förvandlade till ett respekterat elitlag. En syssla som han delat med rollen som uppskattad expertkommentator i radion.

Samma år som han åtog sig uppdraget som förbundskapten, 1983, var "Ragge" med om en allvarlig trafikolycka, vårdades i respirator under två veckor men återhämtade sig snabbt och fortsatte sitt jobb.

Denna kris och närhet till döden satte spår hos "Ragge" Carlsson. I en tidningsartikel några år senare sade han:

- Vi svenskar har tagit så mycket för självklart här i livet. Nu har jag klart för mig att olyckor inte är något som bara händer andra.

- 99 procent av jordens befolkning struntar naturligtvis med all rätt i om en handbollsspelare skjuter en boll i krysset eller inte, det måste man ju ha klart för sig när man frestas att ta det här med idrotten alltför allvarligt.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt