Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 08:37 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/handboll-skuru-i-vardagen/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Handboll: Skuru i vardagen

Under några dagar i december var damlandslaget i handboll hetast i Idrotts-Sverige. Nu är spelarna tillbaka i vardagen, elitserien drar igång igen. Skuru är regerande svenska mästare, har flera spelare i landslagstruppen och möter i kväll Spårvägen hemma. Fotografen Jessica Gow har på nära håll följt laget från Nacka utanför Stockholm, i en oglamourös tillvaro med träningar sex dagar i veckan och ont om tid för pojkvänner och kompisar utanför handbollen.

Landslagsspelaren Veronica Isaksson pustar ut mellan styrketräningsövningarna medan Maria Hammarström kämpar på. Efter all framgång under handbolls-VM är Veronica lite trött på handbollen och har vilat ut sig under julen för att få ny kraft och energi till den återstående delen av elitsäsongen. Hennes personliga mål i Skuru är att hon ska skjuta mer under matcherna. Veronica har tidigare spelat som proffs i spanska Valencia, men tycker att det är mer utvecklande handbollsspel på träningarna i Sverige. - I Valencia var det mest viktigt med kvantiteten på träningarna och att allt skulle gå snabbt, medan vi i Skuru satsar mer på kvalitet med en tanke bakom allt, säger Veronica.

- Skynda er! "Robinson" börjar snart, skriker Eva Carlsson under middagen. Och mycket snart har alla ätit upp. En hejar på Zübeyde, en annan på Jan och en tredje på Tommy. Viljorna är olika när större delen av laget samlats i Katarina Arfwidssons säng på Hotell 11 i Göteborg, för att se vem som åker ut i "Robinson" denna vecka. Men som handbollslag är de mer eniga med ett enda mål i sikte, att försvara SM-guldet.

Katarina Arfwidsson stretchar efter seger på bortaplan mot Önnered. Tränaren Anders står bredvid men tjejerna tycker inte att det är pinsamt med en kille i omklädningsrummet.

- Det är nog mer pinsamt för honom, tror Katarina.

Efter VM i Italien har hon blivit erbjuden en rad proffskontrakt, och nu har även hennes drömklubb Viborg i Danmark hört av sig. Hon tycker att det svåraste med att säga ja är att försöka få med sig pojkvännen och att lämna sitt jobb i den affär som hon driver.

I bussen på väg mellan Göteborg och Sävsjö gör Jenny Gustafsson tappra försök att studera. De andra tjejerna tittar på en "Beck"-video och den höga ljudstyrkan stör Jennys läsning. Hon knyter fast en tröja runt huvudet för att få studera sina svenska- och matteuppgifter i lugn och ro. Betygen från Farsta handbollsgymnasium blev inte vad Jenny hade väntat sig och därför läser hon upp betygen på Komvux.

Utanför omklädningsrummet väntar beundrande småtjejer på att få sina autografblock fyllda med namn.

Med SM-guldet runt halsen åkte Anna Ljungdahl-Rapp till Kanarieöarna för att bli proffs i Ro´Casa. Efter Annas tolv elitsäsonger besegrade hennes Skuru äntligen Sävehof i SM-finalen och blev bästa lag i Sverige.

Eva Carlsson, lagkaptenen Malin Karlsson och Sandra Bylund är lite nedstämda på träningen eftersom Skuru helgen före förlorat - den första förlusten på åtta månader. Tränaren Anders Skogäng går igenom vad som inte fungerade i spelet och säger att de måste få in mer glädje i spelet.

Före matchen mot småländska Sävsjö har alla i laget fått i uppgift att komma på varsin målgest. Under uppvärmningspromenaden kommer många nya och roliga varianter fram.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt