Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Här är kameltävlingar nationalsport

Av CHRISTIAN CARLSSON

Öknens skepp, som kamelen också kallas, syftande på dess gungande gångstil, används i dagens rika arabländer, precis som vår häst, främst för tävlingar.

Kameltävlingar i öknen är en nationalsport i Förenade arabemiraten. Tävlingarna direktsänds i TV. Säsongen startar i början av november, då klimatet i öknen är uthärdligt. Varenda shejk med självaktning äger ett antal tävlingskameler.

En verkligt högklassig kamel kostar omkring en miljon svenska kronor. Shejk Mohammed från Dubai sägs äga 1 500 kameler i miljonklassen - och 400 galopphästar på Newmarket i England.

Äran viktigast

- Man brukar dela ut jeepar och andra kapitalvaror i pris till tränaren bakom den segrande kamelen. Shejkerna bryr sig inte om prisen, de är bara intresserade av äran. Den segrande shejken skänker ibland sin vinnarkamel till en förlorande shejk; det är en fin gest men samtidigt en statusmarkering, berättar idrottsforskaren Bengt Saltin, som delvis är verksam i Förenade arabemiraten.

- Kamelerna rids av smågrabbar som vanligen kommer från Sudan; invånarna i emiratet är ekonomiskt oberoende och gör ingenting om de inte behöver. Pojkarna som är jockeys får högst väga 20 kilo. För dem är det en chans att kunna försörja sin familj. Men när de växer till sig och går upp i vikt är det slutridet, fortsätter Saltin.

En kamel springer fort, ända upp till 40 kilometer i timmen. En mil, som är den vanligaste tävlingsdistansen, avverkar en bra kamel på 17-18 minuter.

Sticker i väg

- Ett vanligt problem är att kamelen sticker i väg för fort och tröttnar efter ett par kilometer. Men en taktik har börjat utvecklas hos vissa tränare. De skickar i väg ett par "lockkameler" i hög fart och hoppas att konkurrenternas kameler ska hänga på och bli trötta av det höga tempot. Sedan skall fältet vara fritt för de två främsta kamelerna från samma stall, som har gått ut lugnare.

De stora tävlingarna avgörs före fastemånaden ramadan. Islam överordnas alla andra aktiviteter i samhället - även kameltävlingar. Författarinnan Sandra Mackey beskriver i sin bok "The Saudis" på ett målande sätt hur det gick till när förberedelserna inför en kameltävling avbröts av eftermiddagsbönen:

Vända mot Mecka

"Kastruller och kaffe kokade över ett hundratal eldar, medan små lastbilar fyllda med kamelfoder kom åkande i karavan. Plötsligt hördes böneutropet. Männen band fast sina kameler och samlades. Under tyst samtycke steg en man fram och intog ledarrollen. De övriga ställde sig snabbt i led bakom honom, utan att göra någon åtskillnad avseende rikedom eller social klass. Därefter vände de sig mot Mecka, knäböjde och la pannorna mot den spruckna jorden i underkastelse."

I ett sekulariserat samhälle som vårt skulle en liknande handling betraktas som sensationell - i synnerhet på Solvalla.