Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Hockeyordföranden oroad: ”Det väcker en del frågor. Det är förbjudet”

Av de 302 elitspelare i ishockey som svarat på Karolinska institutets studie om spel inom idrotten känner var tredje känner någon som bettat på egen match det senaste året. Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson tycker att uppgifterna är oroande. – Det här väcker en del frågor. Först och främst är det ju förbjudet enligt våra tävlingsbestämmelser, men vi måste också fråga oss hur vi kan utbilda våra spelare och ledare, säger Larsson.

Undersökningen om spelvanor hos elitidrottare från Karolinska institutet (KI) visar att 29 procent av de manliga elitidrottare inom fotboll, ishockey, innebandy och basket som svarat på enkäten känner någon som har spelat på sin egen match de senaste tolv månaderna. För ishockeyn är andelen extra besvärande. Mer än var tredje spelare i SHL och division 1, svarar ja på frågan. Att spela på egen match är förbjudet i syfte att motverka matchfixning.

Att spela på egen match behöver inte betyda att man är ute för att fixa den, men tidigare undersökningar har pekat på riskerna och även på att det ”problemspelande” bland svenska idrottare som KI-rapporten talar om kan vara en inkörsport till matchfixning. I Sverige har en lång rad fotbolls- och basketmatcher polisanmälts de senaste fem åren med misstanke om att de varit uppgjorda. Det innebär inte att ishockeyn tror att man är förskonad.

– För oss är matchfixning en oerhört viktig fråga. Det handlar om det förtroende vi har i samhället, hos våra supportrar och sponsorer, att man kan lita på tävlingen, säger Larsson och förklarar att man kommer att fortsätta arbeta med det utbildningspaket som man tagit fram och som riktar sig mot spelare och ledare.

Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet (RF), anser också att KI-undersökningen är alarmerande och trist.

– Men den är också en bekräftelse på en problematik som funnits länge, säger han och berättar om att han för tio år sedan blev uppmärksammad på att spelarna i ett allsvenskt fotbollslag spelade för 20 000–30 000 kronor i bussen på väg till en bortamatch.

Svarsfrekvensen i undersökningen är låg och Eriksson menar att man bör ta vissa uppgifter med en nypa salt. Han ställer sig frågande till uppgiften om att var tredje ishockeyspelare skulle känna någon som spelat på egen match.

– Att säga att man vet är en sak, men om den här personen gjorde det är något annat. För mig låter siffran väldigt hög, men visst är det illavarslande. Ingen rök utan eld, säger Erikssons, som tycker att det stora problemet bland gymnasieungdomar är särskilt allvarligt med tanke på att problemspelande lätt kan öppna dörren till matchfixning, ett fenomen som växer.

– Det är dags att vi uppgraderar avdelningen etik och moral inom svensk idrott. Vi är så stora nu att vi måste ta tag i de frågorna på ett annat sätt, säger han och påminner om att RF-styrelsen i våras lanserade ett arbete om etisk kod för idrotten.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.