Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

HVilken glädje!

Av STELLAN KVÄRRE

Det var äkta småländsk glädje efter det stora hockeydramat i Gavlerinken när HV 71 besegrade Brynäs med 5-4 i den femte och avgörande SM-finalen.

Naturligtvis från seger-skytten Johan Lindbom från Alvesta. Segerskytt efter 15.38 i sudden death. Han var tränaren Sune Bergmans enda nyförvärv i år, plockad från division I-laget Troja i Ljungby.

Naturligtvis också från SM-slutspelets suverän Per Gustafsson från Oskarshamn. Han gjorde två mål och hade ett målpass. Med tolv poäng (sju mål och fem pass) blev han tvåa i SM-slutspelet efter Mika Nieminen, Malmö, på 13 poäng.

Och naturligtvis också målvakten Boo Ahl, som har HV 71 som moderförening. Han gjorde sitt livs matcher i SM-slutspelet. Och på fredagen kom belöningen - en plats i VM-truppen.

Småländska rötter

Men det finns flera i laget med rötterna i Småland som visat sin klass i SM-slutspelet. 19-årige Johan Davidsson, också med HV 71 som moderklubb, blev starkare och starkare ju längre slutspelet led. Peter Ekelund från Åseda hade också en framträdande roll, inte minst i semifinalerna.

Det är en stark småländsk accent över det första småländska SM-guldet i ishockey. Vilket eldsjälen Denny Eriksson bör påpeka oftare, med tanke på allt snack om ihopköpta miljonlaget HV 71.

Visst har också flera av de stora värvningarna haft avgörande betydelse. Tommy Sandlin påpekade också efteråt att skillnaden mellan Brynäs och HV 71 var smålänningarnas suveräna duo Esa Keskinen och Marko Palo, eller "Marco Polo" som Boo Ahl i segeryran råkade kalla finländaren.

Nu är Brynäs på jakt efter en naturlig målskytt. En enstaka spelare, fler behövs inte, enligt Sandlin. Hetaste namnet är tjecken Pavel Patera.

Den finske målvakten Markus Ketterer har rykten placerat som målvakt i HV 71. Han skulle ersätta Peter Åslin.

Ketterer har inte lyckats i Buffalo Sabres och HV har ett gott öga till finska spelare. Ryktet har än så länge dementerats av HV-ledningen.

Thörnberg slutar

Klart är att lagets trotjänare Owe Thörnberg slutar efter 14 säsonger och 556 matcher hos HV. Nu hoppas han få ett kontrakt i Schweiz eller Tyskland.

Per Gustafsson var en verklig lycko-Per på torsdagskvällen. Han hade lovat sin mamma Kerstin, som fyllde 50 år på torsdagen, att han som present till henne skulle göra två mål och att det skulle bli SM-guld.

Drt grejade han. Han har spelat på smärtstillande sprutor ända sedan sista SM-semifinalen mot Malmö då han skadades efter ett hårt skott från Robert Svehla.

Han har faktiskt spelat alla fem finalmatcherna med bru-ten tå. Efter finalen sågs han lämna Gavlerinken på kryckor.

Och "Kung Sune" (ja, han avskyr namnet) gick bara och myste. Nu är det ingen som ifrågasätter Sune Bergmans jobb längre. Det ryktades ett tag att han skulle få sparken, precis som sin företrädare Håkan Nygren.

Bland det bästa av allt var att se förlorarna Brynäs så spontant gratulera sina övermän.

Det var en snygg gest med Brynäslirarna i HV:s omklädningsrum och Sandlins erkännande till laget och framför allt eldsjälen Denny Eriksson.

Det kändes som idrotten när den som är bäst, plus att HV-supportrar kunde stå på samma läktare som Brynäs supportrar.

En sån här kväll var idrotten en stor segrare.