Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 12:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/i-dag-kommer-780-personer-att-svettas-bort-pa-lidingo/

SPORT

I dag kommer 780 personer att svettas bort på Lidingö

Lars-Erik ”Lasse” Dahlstedt var en av de som lade grunden för löparfesten för 53 år sedan. I dag är han 80 år och har sett alla Lidingölopp på plats. – Vi hade inte en tanke på att det skulle bli så stort, säger han.

I dag står tusentals löpare på startlinjen inför årets Lidingölopp, något som Lars-Erik Dahlstedt för 53 år sedan inte vågade drömma om.

– Vi såg bara från år till år, säger han.

Han menar att Lidingöloppet är mer än ett lopp.

– Det är ett event nu, servicen till löparna är otrolig men det finns så mycket mer. Det är uppträdanden och aktiviteter för barn också.

Lasse Dahlstedt är känd för att ha koll på allt som har med Lidingöloppet att göra, det är inte för inte han kallas för Mister Lidingöloppet.

Allt som är nytt eller speciellt med loppen skriver han upp i en anteckningsbok. Förra året beställdes till exempel 340 kilo saltgurka till loppet.

– Förr åt löparna salttabletter inför loppet, men då var de tvungna att dricka så mycket vatten. Vi kom på att vi kunde servera dem saltgurka, för då fick de i sig saltet men ingen mådde dåligt av det.

När Lidingöloppet startade för första gången var det bara män som kunde delta, och Lasse Dahlstedt berättar att det var en löpares dotter som fick ledningen att lägga till en klass för damer också.

– Det var en löpare som hade med sig sina två barn som sprang jämte loppet, utan nummerlappar och dottern kom in på en så bra tid att vi till nästa år hade en klass för kvinnor också.

I dag finns en klass för nästan alla, och Dahlstedt berättar att det finns de som gör sin Lidingöloppsdebut innan de ens kan springa.

– Min dotter bar sin son i sele medan han sov, men han hade en egen nummerlapp.

Genom åren har många kända profiler sprungit Lidingöloppet och Dahlstedt tror att det har en stor betydelse för hur många som vill komma och titta.

– Jag tror att man vill se de man känner igen. I år ska ju Johan Olsson springa och jag tror att det kan förhöja loppet, säger han.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt