Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

I snöfattiga Göteborg tar skidsäsongen aldrig slut

Långt från Sverigepremiären i Bruksvallarna pågår skidpassen också för fullt. I en del av landet där snötillgången är minst sagt osäker kan göteborgarna numer ta spårvagnen till spåret. Skidåkning är en av många sporter som samlas i Nordens största multiarena.

I en av sporthallarna pågår en handbollsmatch, på den fullstora konstgräsplanen är det fotbollsträning och går man en trappa ner och in genom en glasdörr sjunker temperaturen till minus tre grader. I källaren på Göteborgs Nya Arena finns en efterlängtad skidanläggning. En slinga på 1,2 kilometer konstsnö gör det sedan möjligt att åka längdskidor året om.

DN gör ett besök en onsdag vid lunch och ett tiotal åkare stakar sig runt i snön tillverkad av en snökanon, som ser ut som en rymdraket och köpts in från OS-arrangörerna i Sotji. Mikael Bohm från Göteborg är en av dem som gläds åt att ha fått en skidanläggning in på knutarna, även om han gärna sett att slingan varit lite längre och innehållit färre kurvor.

– Det är ju inte lika bra skidåkning som i tunneln i Torsby, men jag ser det här som ett bra komplement, säger Bohm och berättar att han lockats av ett rabatterbjudande.

Under kvällen ska han ta med sig ett gäng ungdomar från den lokala skidklubben IK Stern.

Nordens största multisportarena och dess Skidome, som öppnade i september, siktar på att bli en mötespunkt för södra Sveriges många skidåkare, till exempel de som har siktet inställt på Vasalopploppet.

Det är långt ifrån bara skidor som lockar i det 45 000 kvadratmeter stora idrottstemplet, beläget på det gamla regementsområdet Kviberg, bara fyra hållplatser med spårvagnen från Göteborgs centrum.

Under samma tak finns en fullstor fotbollsplan med senaste generationens konstgräs och läktarplats för 3 400 åskådare. Två fullstora sporthallar, där det kommer att spelas handboll, basket, innebandy med mera. Sedan tidigare finns på området en arena för beachvolley.

I anslutning till idrottshallarna finns en grundskola och en gymnasieskola kopplad till IFK Göteborgs fotbollsakademi, som även har sina lokaler i arenan. Här finns ett gym, ett hotell med 121 rum, restaurang, konferenslokaler, ett rehabcenter, en testklinik och affärs- och föreningslokaler.

– Vi hoppas att det här ska bli en attraktiv mötesplats för många, till exempel skidåkare och ungdomslag som är på träningsläger, säger Ulrika Sandford, marknadsansvarig för arenan, och berättar att man som komplement till skidtunneln kommer att skapa spår utomhus i anslutning till arenan, när vädret tillåter. Det finns också planer på en skidbacke.

Idén till Göteborgsarenan kom efter samtal mellan Roger Gustafsson, ansvarig för IFK Göteborgs fotbollsakademi, och byggmästaren Ola Serneke, vars företag Serneke Bygg bygger arenan och även sponsrar klubben. Tanken var ursprungligen att multiarenan skulle bli ett mindre projekt, särskilt anpassat för IFK Göteborgs ungdomsverksamhet, men genom åren har det växt.

Arenan, vars huvudägare är finansbolaget Prioritet Finans (tidigare huvudsponsor för IFK Göteborg) och Serneke Group, beräknas kosta 800 miljoner och byggs på kommunal mark.

För Ola Serneke är projektet en dröm som går i uppfyllelse och som hängiven Vasaloppsåkare är han glad över att kunna ge många kolleger i spåret bättre träningsmöjligheter.

– Jag vet hur stor frustrationen bland alla Vasaloppsåkare är i den här delen av landet inför färden mellan Sälen och Mora. Det finns alltid en risk att det inte finns någon möjlighet att kunna träna på snö. Den är borta nu, sade Serneke i samband med invigningen.

Placering: På kommunal mark på det gamla regementsområdet i Kviberg i östra Göteborg.

Golvyta: 45 000 kvadratmeter.

Innehåller: Sporthallar, fullstor fotbollsplan med konstgräs, skidspår (1,2 km), gym, två restauranger, cafeteria, en grundskola och ett gymnasium, hotell med 121 rum, konferensdel med åtta konferensrum, sportbutik, skiduthyrning, rehabklinik, testklinik samt föreningslokaler. Utanför arenan finns 30 fotbollsplaner, som bland annat används vid Gothia Cup.

Byggkostnad, exklusive mark: 800 miljoner kr.

Ägare: Prioritet Finans (50%), Serneke Group (40%) och investmentbolaget Lommen Holding AB (10%).

Invigdes: 5 september.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.