Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 13:11 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/infor-elitseriepremiaren-tva-profiler-med-guld-i-siktet/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Inför elitseriepremiären: Två profiler med guld i siktet

FAKTA/Bengt-Åke Gustafsson

Ålder: 43 år.

Klubb: Färjestad.

Familj: hustrun Ewa, barnen Anton och Louise.

Klubbar som tränare: Feldkirch, Langnau, assisterande i Schweiz landslag.

Klubbar som spelare: Bofors, Färjestad, Edmonton Oilers, Washington Capitals och Feldkirch.

Meriter: VM-guld 1987 och 1991. Europaligeguld med Feltkirch 1998.

FAKTA/Conny Evensson

Ålder: 56.

Klubb: Västra Frölunda.

Familj: hustru Birgit, sönerna Ola, 36 och Jan, 31.

Klubbar som tränare: Färjestad, Frölunda, Kloten, J-landslaget, Tre Kronor.

Klubbar som spelare: Viking, Hagfors, Malmö FF, Färjestad.

Meriter: två VM-guld (1991 och 1992), två SM-guld med Färjestad (1981 och 1986), dubbel schweizisk mästare med Kloten (1993 och 1994).

Den ene talar om schakalhockey, den andre om mockasinhockey.

Vinterns elitserie blir färgstarkare med två stora profiler i tränarbåset.

Deras vägar har mötts och skilts, och nu möts de igen som arga konkurrenter.

PÅFALLANDE MÅNGA av elitserietränarna tippar Bengt-Åke Gustafssons Färjestad och Conny Evenssons Västra Frölunda i vårens SM-finaler.

- Asch, säger Conny. Så där tippar de bara för att djävlas med mig. Inte tror jag att de har så stor respekt för mig. Jag har varit borta från hockeyn i tre år, det är viktigt ibland att ta ett break och ta bort skygglapparna (Conny har jobbat med trav i Värmland). Jag fick en förfrågan innan Frölunda hörde av sig, jag var redan inne i tankarna på en eventuell comeback.

- Jag tände på Frölunda därför att det är ett spännande lag, och jag kände att jag fortfarande vid 56 års ålder har den rätta lidelsen. Jag får Janne Karlsson som assisterande coach. Han var min lagkapten när jag tränade laget senast. Vi kommer att ha ett kanonsamarbete. Och det roligaste av allt: I vår trupp på 22 man kommer 12 från egna juniorleden. Det är vi stolta över, det har annars sagts att hockeytalangerna bara kommer från små ställen i vårt land. Visserligen är Kristian Huselius borta, men jag tror Pelle Prestberg kommer mycket starkt.

Pelle från Munkfors. Conny kommer själv från de små ställena, från Rännberg i nordvästra Värmland, via IK Viking i Hagfors ut i stora hockeyvärlden. Han blev en bra spelare, men framför allt en mästartränare, i Färjestad och i Tre Kronor.

Som tränare i Färjestad jagade han en 17-årig talang i Bofors, vid namn Bengt-Åke Gustafsson.

- Jag hade redan bestämt mig för Bofors, men Conny låg på hårt. Det var stort att gå till Färjestad. Jag har haft flera bra tränare, bland annat Sigge Bröms som satsade på mig och fick mig att välja ishockey före fotboll. Jag har haft fem kanonår med Schweiz landslagscoach Ralf Krüger. Men Conny Evensson var nåt extra. Viljan att vinna, han hatade verkligen att förlora. Han vill vinna i allt, på senare år skall han slå mig i golf också. Ända tills han sänkte sitt handicap, jag undrade ibland om han inte var handicapmyglare. Men nu vill han inte spela mot mig längre ...

I elitserien finns fem tränare med Färjestadbakgrund. Förutom Conny och Bengt-Åke också Harald Lückner i HV, plus Malmöduon Pelle Bäckman och Gunnar Johansson. Tillfälligheter

- Nej, säger Conny. Vi är fost-rade i Arne Strömbergs anda i Karlstad. Jag var lagkapten under fem år med Strömberg. Han snackade hockey flera timmar om dan, ja natten också. Min fru Birgit sa: Det är ingen ide du går och lägger dig, snart ringer Arne igen. Han hade stendött om han hört alla termer som finns nu, man måste ju kunna försvara sig också i hockey.

Är det därför du ironiskt talar om mockasinhockey

- Ja, skrattar Conny. Frölunda kallas för indianerna. Vi smyger oss in i motståndarnas försvarzon, plötsligt är vi bara där ...

Per Bäckman intygar:

- Strömberg betonade vikten av att vinna, det är ju vad elitidrott handlar om. Till vilket pris som helst. Arne Strömberg uppfann taktiken i svensk hockey, att det inte är fult att markera. I Värmland tänker man hockey från halsen och uppåt, i Norrland nedanför halsen (med hjärtat kanske

Och Bengt-Åke han snackar om sin schakalhockey.

- Ja, nånting skall det ju heta. En aggresivare spelstil, offensivare där vi kliver fram mera i banan. Den har jag tagit med mig från Schweiz. Det blir ett härligt drag i Karlstad, med ny arena, VM-hockey i stan och ett revanschsuget Färjestad. Det är SM-guld som gäller, men jag fruktar Conny som smyger i Frölunda.

Bengt-Åke, stor VM-hjälte i Tre Kronor 1987, skämtar om att hans Färjestad skall käka upp motståndarnas backar, alla fem på isen är schakaler. Och längst bak ger schweiziske målvakten Martin Gerber den trygghet laget saknade i fjol.

Stellan Kvärre

stellan.kvarre@dn.se

Arga konkurrenter. Bengt-Åke Gustafsson och Conny Evensson har mötts flera gånger under åren. Nu gör de en intressant comeback i elitserien - denna gång som tränare för Färjestad respektive Västra Frölunda.

FOTO: LAURA LEYSON-THURESSON

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt