Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 13:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/ingen-garanti-for-rena-ryssar-i-pyeongchang/

SPORT

Ingen garanti för rena ryssar i Pyeongchang

Noggranna utredningar är nog bra, men det är svårt att förstå varför Internationella olympiska kommittén åter hamnat i tidsnöd när det gäller Rysslands OS-deltagande.

Inför OS i Rio var det IOK och Wada som hamnade i luven på varandra. Den internationella antidopningsbyrån gillade inte att den olympiska rörelsen struntade i kravet att utestänga Ryssland från Rio och i stället överlät den heta potatisen till de internationella specialförbunden. Med drygt fyra månader kvar till vinter-OS i Pyeongchang är frågan på nytt aktuell och har utvecklat sig till ett ordkrig mellan antidopningsorganisationer. Flera tecken tyder på att Wada den här gången kan ge Ryssland grönt ljus och Wadas ordförande Craig Reedie hör till dem som kritiserat uttalandet från de numer 36 länder, vars nationella antidopningsorganisationer (Nado) kräver att Ryssland ska stoppas. Det är uppenbart att Wadaledningen börjar känna av den politiska press som vilar kring beslutet. Företrädarna för Nado kan tillåta sig att vara mer frispråkiga. Kravet på att utestänga Ryssland kan också ses i ljuset av de nationella organisationerna, som numer har sin egen sammanslutning, kallad iNado, försöker flytta fram sina positioner och arbetar för att göra antidopningsarbetet mer oberoende. Med anledning av all den korruption som avslöjas i världsidrotten är det förstås rätt väg att gå.

Wada vill fullfölja den plan man upprättat och se om Ryssland verkligen rensat upp i sitt dopningsträsk och därmed uppfyller kraven för att återupptas i gemenskapen. De nationella organisationerna anser att tiden är för knapp och att trovärdigheten inte kommer att kunna garanteras.

Och visst är det märkligt att IOK nu ser ut att hamna i samma tidsnöd som inför Rio. De två utredningar man själva beställt kring Ryssland har blivit försenade, bland annat eftersom hackare lyckades kapa information från Wadas egen utredare Richard McLaren. Dröjsmålet riskerar att på nytt tvinga fram förhastade beslut och en situation där Charlotte Kalla och andra svenska medaljhopp inte kan vara säkra på att vissa motståndare inte ingått i ett statsstyrt dopningsprogram.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt