Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 18:34 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/ishockey-tummen-ned-for-kanada/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Ishockey. Tummen ned för Kanada

Av KJELL NILSSON

Svenska ishockeyförbundet, som vanligtvis brukar ha sinne för PR och pengar, stod med lång näsa i Globen då Ryssland utklassade Kanada med 6-0 i Sweden Hockey Games.

Sämre PR för turneringen kan vi knappast tänka oss. Kanada, hockeyns moderland, gjorde ett uselt intryck och coachen Tom Renney var med all rätt skamsen efter matchen.

- Jag ber om ursäkt, sade Renney. Vi svek arrangörerna och vi svek publiken . . .

I framtiden måste givetvis förbundet garanteras ett bättre Kanadalag, om inte, ja då måste det vara slutspelat för "Lönnlöven" i Globen.

DN har tidigare redogjort för spelarnas bakgrund, av tvivelaktig farmarligekaraktär. En beskrivning som nu besannades till 110 procent.

Kvalitetskravet på Sweden Hockey Games måste vara fortsatt högt, annars kommer intresset att sjunka dramatiskt.

Redan i år borde Finland ha funnits på plats i Globen. Ett Finland som blir Tre Kronors huvudkonkurrent till VM-guldet i april/maj och som dessutom leds av i sammanhanget välkände Curre Lindström.

Finland har ännu aldrig fått chansen i den här turneringen. Bara det en gåta, då laget är vår främste motståndare genom åren. Finland är också mycket angeläget om att få komma med. Under det här veckoslutet möter Finland i stället Schweiz i dubbla möten.

Söndagens final, Tre Kronor och Ryssland, blir helt avgörande för segerchecken, 200 000 kronor. För svensk slutseger räcker det med oavgjort.

Tre Kronor bär förstås favoritskapet, men Ryssland kan för den skull inte nonchaleras. Laget har stor speed, och agerar både fantasifullt och med viss auktoritet. Men laget saknar erfarenhet, och ska inte kunna rubba Tre Kronors mer rutinerade pjäser.

I Tre Kronor finns mindre frågetecken för backen Tomas Jonsson och forwarden Charles Berglund, båda med lätta skador.

+++

RYSSLAND-KANADA 6-0

(2-0, 3-0, 1-0)

Första perioden: 2.45 1-0 Dmitri Denisov (Alexi Salomatin/Andrei Yakhanov), spel 5-4, 7.12 2-0 Oleg Belov (Andrei Tarasenko), spel 4-5. Skott: 15-3.

Andra perioden: 7.03 3-0 Sergei Fokin (Igor Nikulin), 11.40 4-0 Rafik Jakubov, 17.35 5-0 Ravil Jakubov (Vladimir Vorobiev/Sergei Fokin). Skott: 14-7.

Tredje perioden: 11.17 6-0 Anatoli Emelin (Eduard Gorbachev/Rafik Jakubov).Skott: 12-6. Totalt: 41-16.

Utvisningar: Ryssland: 3x2. Kanada: 9x2.

Domare: Marko Lepaus, Finland.

Publik: 3 891.

Säsongens "kalkon" i Globen. Med lördagens lir hade Kanada haft svårt att hävda sig till och med i allsvenskan. Ett Ryssland på halvfart behärskade matchen helt och kunde gjort dussinet fullt om så hade krävts. Trion Gorbarchev, Bezukladinov och Emelin imponerade på Tre Kronors Pelle Mårts som granskade söndagens finalmotståndare. Nej, bevare oss för sådana här i matcher i Sweden Hockey Games.

Sverige 2 2 0 0 10- 5 4 Ryssland 2 1 1 0 10- 4 3 Tjeckien 2 0 1 1 5- 7 1 Kanada 2 0 0 2 4-13 0

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt