Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-18 14:51 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/iskallt-peja/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Iskallt, Peja

CURLING

VM-final, herrar

Sverige-Tyskland 7-6

GÄVLE. Så tyst som det var när Peja Lindholms sista sten sakta, sakta gled över isen har det väl aldrig varit i en full ishall förut. Men redan innan stenen stannade bröt guldjublet ut. Sverige var världsmästare i curling.

Peja Lindholm la sig på rygg på isen och sträckte armarna mot skyn. Publiken stod upp, ovationerna rullade ner från läktarna mot segrarna.

Det ville aldrig ta slut.

- Det var ren och oförfalskad glädje direkt från hjärtat, säger Peja Lindholm. Det här slår allt annat.

Det tyckte visste publiken också, den största någonsin på en svensk curlingtävling. Nästan 4 000 personer.

De hade bävat när Peja Lindholm släppte iväg sin sista sten i sista omgången, ställningen i matchen 6-6 och tyskarna hade två stenar i boet. Pejas sten måste bli bättre än deras och han tänkte dra den rätt in i mittcirkeln. Han kunde missa. Det var ju precis vad som hänt med den norske skippern i semifinalen mot Sverige, den som avgjordes med bara några centimeters marginal. Var det Sverige som skulle ha otur nu

- Jag hade bestämt mig i förväg hur jag skulle slå i den här situationen, säger Peja Lindholm, drypande blöt av champagnen som tyskarna sprutat över svenskarna vid segerceremonien.

Han hann inte bli nervös, han hann inte tänka något speciellt, han bara slog stenen som den måste slås och sedan var Sverige världsmästare i curling igen.

- Första gången jag vann VM var speciell, säger Peja Lindholm, men det här slår allting.

Alla jublade. Sveriges lag som vann, tyskarna som var mästerskapets stora sensation och vann silver, arrangörerna som fick mycket beröm och publiken som fick massor av dramatik i finalen. Det var bara det kanadensiska laget som trots sina bronsmedaljer var klart nedstämda, de enda som inte dansade och hurrade på estraden. Deras favoritskap var stort, särskilt hemma i Kanada, och deras hemkomst blir tung.

Den svenska segern i finalen var ingen självklarhet. Laget gjorde en del missar i början, det såg ut som nervdaller. Tyskarna log, spelade utan att vara nedtyngda och spelade bra, även om de inte strävade efter den offensivglada curling svenskarna föredrar.

Men det såg ut som om tyskarna förlorade matchen när de missade i åttonde omgången och Sverige kunde ta ledningen med 6-4.

I nästa omgång var det dock Peja Lindholms tur att slå en dålig sista sten och plötslig var det lika igen.

Dramatik, 6-6 när tionde och sista omgången började.

- De spelade snålt, säger Peja Lindholm.

Men trots det lyckades alltså svenskarna hålla nerverna i styr, lyckades med det som gjorde det svenska VM-arrangemanget till en fullträff: de tog guld, för tredje gången. Något inget annat lag lyckats med.

LEIF NORRMAN

leif.norrman@dn.se 08-738 11 44

+ Lag Peja Lindholm

Fyra och skipper: Peter "Peja" Lindholm, 33 år.

Trea och viceskipper: Tomas Nordin, 34 år.

Tvåa: Magnus Swartling, 34 år.

Etta: Peter Narup, 34 år.

Reserv: Anders Kraupp, 44 år.

Coach: Lars-Åke Nordström, 43 år.

Klubb: Östersunds CK.

Meriter: VM-guld 1997, 2001, 2004, VM-silver 1998, 2000, EM-guld 1998, 2001, EM-silver 2002, 2003, EM-brons 2000, JVM-guld 1989, OS-fyra 2002.

+ Mesta curlingmästarna

Mesta herrmästarna i curling-VM:

1) Kanada: 21 guld, 5 silver, 1 brons.

2) Sverige: 5 guld, 5 silver, 2 brons.

3) Norge: 3 guld, 3 silver, 5 brons.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt