Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 10:31 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/islandsk-landslagsman-till-aik/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Isländsk landslagsman till AIK

Av BERNDT ROSQVIST

Gudmundur Benediktsson, 21-årig forward/mittfältare med landslagsmeriter, blir AIK:s senaste tillskott inför årets allsvenska fotbollssäsong.

- En mycket intressant spelare. Vi hoppas han är på plats när vi kör i gång träningen på måndag, säger AIK-tränaren Hasse Backe.

Gudmundur Benediktsson har ett förflutet som ungdomsproffs i belgiska Ekeren. Men efter en knäskada flyttade han hem till Island och har den senaste säsongen spelat för Thor.

Benediktsson var även med i det isländska U21-landslaget som mötte Sverige i höstas, svensk seger 1-0. DN såg matchen på plats och minns att Benediktsson var hemmalagets främste spelare.

Extra intressant

Förre AIK-spelaren Hördur Hilmarsson, nu verksam som tränare på Island, finns med i bilden kring värvningen av Gudmundur Benediktsson.

- Jag har bara positivt att säga om Gudmundur Benediktsson. Eftersom han är användbar både som forward och mittfältare är han extra intressant, menar Hördur Hilmarsson.

AIK hoppas också på ett positivt svar från landslagsbacken Janne Eriksson. I så fall hyr AIK honom från tyska Kaiserslautern. Även Djurgården och Helsingborg har tidigare varit intresserade av Jannes tjänster.

- Jag bestämmer mig någon gång nästa vecka. Jag talade med Kaiserslautern i julas och fick beskedet att de vill behålla mig i klubben men är intressered av en uthyrning om jag väljer en svensk klubb inför min comeback, säger Janne.

Hur är det läget för dagen när det gäller din opererade lårmuskel

- Det känns bra. Jag har börjat att löpträna och går allt som det ska är jag i gång med träningsspelandet någon gång i mars.

Lidman stannar

Det är också troligt att Dick Lidman blir kvar i AIK. Sparta Prag, som i höstas utpekades som ny klubbadress, har ännu inte kommit med något konkret anbud än de 250 000 D-mark (1,2 miljoner kronor) som de erbjöd AIK via en agent.

Rykten säger också att klubben bytt president. Och vill Sparta Prag köpa en allsvensk spelare som gjort 30 mål de senaste två säsongerna är 1,2 miljoner i sammanhanget ett "löjligt" bud med tanke på att Västerhaninge enligt uppgift kräver Hammarby på 700 000 kronor för en division tre-spelare (Dan Sahlin).

IFK Norrköping, som lär ha erhållit runt 5,5 miljoner kronor från tyska Hamburg i samband med Niclas Kindvalls proffsövergång i måndags, gjorde på tisdagen nya försök att köpa loss Kim Bergstrand från AIK. Men Kim väljer ändå "Bajen" trots att pengarna är större i Norrköping.

- Jag vill inte flytta från Stockholm. Jag har mitt yrke (brandman) och är rotad i huvudstaden. Därför väljer jag Hammarby, säger Kim.

Skiljenämnd

Troligtvis hamnar den övergången i skiljenämnd. Kim hänvisar till att han är uppsagd av AIK. Samtidigt stöder AIK sig på att både Kim och Anders Hjelm (Sirius är aktuell som ny klubb) sade upp sina kontrakt före den 31 augusti.

- Som reglerna är utformade måste vi spelare säga upp våra kontrakt 15 månader innan de går ut. Så skedde när jag sade upp mitt kontrakt (gällde till och med 30 november 1995) med AIK. Vi får se vad som händer. Jag låter en advokat sköta mitt ärende, säger Kim Bergstrand.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt