Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 13:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/johan-esk-bp-kommer-att-gora-avtryck-om-mellberg-stannar/

SPORT

Johan Esk: BP kommer att göra avtryck – om Mellberg stannar

Kan Brommapojkarna göra vad Östersund och Sirius gjort? Svaret börjar med frågan: Kan BP behålla Olof Mellberg som tränare?

Champions League-säsongen blåste igång. Nästan samtidigt blåstes familjefesten i förorten av.

Två av svensk fotbolls storheter möttes i superettan en skön tisdagskväll på Grimsta IP. BP har sin bredd och stjärnor i förskingring och kommer från division 1. Helsingborg har sin historia och publik och ska direkt tillbaka till allsvenskan.

BP är på direktplats till allsvenskan, det var fem poäng ner till kval vid avspark. Helsingborg hade sex poäng upp till kval.

För Helsingborg finns inget annat mål än att vara i allsvenskan och högt upp där.

BP? Jodå, klubben som gjorde allsvensk debut 2007 och har spelat fem år i högsta serien men aldrig mer än två år i rad, den föreningen siktar också på att etablera sig i allsvenskan. Både med herr- och damlag.

Jag räknar med att BP spelar i herrallsvenskan 2018 och då finns ingen anledning att smyga in försynt. Det är inte så de nya gör längre. Allsvenskans nykomlingar kommer upp och tar för sig och sätter avtryck.

Östersund (och i viss mån Jönköpings Södra) 2016. Sirius 2017.

Likheten mellan de tre klubbarna är att de litat på att spelidén som räckte till allsvenskt kontrakt också ska gälla där.

Det har kunnat ske för att klubbarna har haft en annan likhet. Kontinuiteten på tränarsidan.

Nykomlingar kan aldrig vara säkra på att få behålla sina bästa spelare. Trots att spelarna oftast skulle må bäst av att stanna så lockar pengar och status i större klubbar.

Trots att allsvenskan är nära är det redan klart att två spelare lämnar BP efter säsongen. Victor Gyökeres ska till Brighton och Carl Starfelt till IFK Göteborg.

Den stora, avgörande frågan om BP tar steget upp är därför den om Mellberg. Ska han stanna eller gå?

Kontraktet med BP går ut. Klubben vill behålla honom men spekulationerna placerar honom i IFK Göteborg.

Efter 1–1 mot Helsingborg vet jag att frågan inte kommer få ett vettigt svar men den måste ändå ställas:

I vilken klubb är du i nästa år?

Olof Mellberg svarar att huvudspåret är en fortsättning i BP men just nu är all fokus på att vända trenden med tre raka utan seger.

– Det här var ett brutalt poängtapp, säger Olof på typiskt Mellbergskt vis.

Det är ett annat Grimsta IP än senast jag var här. Med nya huvudläktaren är det inte en idrottsplats med hopplös möjlighet till stämning. Det är en fotbollsarena med potential.

Förändringen var nödvändig om BP ska utvecklas. Lika nödvändigt är att BP inte bara är en klubb som utbildar och säljer talanger och utvecklar och släpper ledare.

Ett nytt kontrakt med Olof Mellberg skulle vara lika viktigt symboliskt som sportsligt.

BP kom med två raka förluster. Helsingborg hade bara en sjätteplats i serien. Ändå var det obruten optimism från båda håll när de kände på varandra de första tio minuterna. Sedan började BP rulla igång sin fotboll.

Spelarna vågade söka lösningar som såg svåra ut, vågade passa till spelare med liten fri yta omkring sig. Passade kort och snabbt och tryckte ner Helsingborg.

Gustav Sandberg Magnusson är lagets kapten, själ och blott 25-årige veteran. I 14:e minuten nickade han in en hörna från Markus Gustafsson.

Brommapojkarna imponerande i första halvleken lika mycket defensivt. När Helsingborg hade bollen var det som att försöka ta sig genom en tät, rödsvart julgran.

Och Helsingborg visste att vid minsta misstag, första felpass var BP beredda att slå om och slå till.

I andra halvlek sjönk den där rödsvarta julgransformationen ihop. Helsingborg tilläts rulla runt på BP:s planhalva.

Men BP vägrade slå iväg bollen i panik. Bollen skulle spelas upp och det kostade laget segern.

Ett felpass gav Oke Akpoveta läge att chippa in bollen men allt som kom i mål var Sandberg Magnusson, när han räddat. Nästa felpass gav en frispark som Johan Persson, Hammarbys förre ”Sheriff”, nickade in i 90:e minuten.

Då hade BP bränt bra lägen att göra 2–0 i närheten av den uppblåsbara lekplatsen. Jag sade ju att det var en familjeföreställning.

Det är ingen idé att BP försöker konkurrera med AIK, Djurgården och Hammarby i supporterkultur. BP måste försöka bygga något annat.

BP hade före matchen ett snitt på 878 åskådare och var näst sist på det. Helsingborg hade 7103 som överlägsen etta.

Nu hade BP gjort en stor satsning bland sina ungdomsspelare. 3047 åskådare kom. Ska man få hit ännu fler hjälper det om laget spelar kul fotboll. Det gör BP. Det är ännu roligare om laget man kommit för att se inte ger bort segern.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt