Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 22:52 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/karlsson-glanste-nar-sverige-vann/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Karlsson glänste när Sverige vann

Han tog 39 skott och såg till att Tre Kronor vann Karjalaturneringen för första gången på 17 år. Nu hoppas Henrik Karlsson på VM-debut i vår. – Det gick bra i fjol, men det räckte inte till VM. Det är bara att höja målsättningen och försöka spela bättre i år, sade han efter 3–0-segern över Finland.

Henrik Karlsson stod som vinnare i Hartwall Arena.

Den här gången var han inte lika bejublad som i vanliga fall – då han gör heta insatser för Jokerit i KHL.

– Fast jag hade några tunga matcher här i början, då buade de nästan åt mig, sade Karlsson som vunnit tio av 13 matcher med Jokerit.

På söndagskvällen var det ingen som buade. I stället blev det tystare och tystare bland 11 563 åskådare ju fler räddningar 30-åringen radade upp.

– Första perioden var tuff, i andra spelade vi bättre som lag, sedan kom de hårt i tredje. Jag hade lite flax i slutet, då var jag överspelad några gånger, sade Karlsson som också blev utsedd till turneringens bäste målvakt.

Karlsson ersatte förra säsongens VM-målvakt Anders Nilsson som stod de två första matcherna. Han fick själv välja om han ville stå mot Tjeckien eller Finland och valde den sistnämnda.

I fjol spelade han i tre landslagsturneringar under hösten och höll nollan två gånger. Men efter jul föll han bort och var aldrig aktuell för VM.

– Det är lite annat läge nu. Förra året kom det in lite killar och utmanade mig i de här turneringarna, nu känns det som att jag kommer in som lite utmanare till Nilsson. Det känns som en spännande och rolig utmaning. Jag ska försöka armbåga mig fram och ta den fajten med Anders, sade han.

En annan av Tre Kronors matchvinnare blev Linus Klasen, utsedd till turneringens bästa forward och vinnare av poängligan med fem poäng, två mål och tre assist.

När Finland låg på som mest i första perioden såg han till att Tre Kronor fick det viktiga 1–0-målet. Han överlistade Atte Engren parallellt längs mållinjen när den finländske målvakten hade hamnat för långt ut.

– ”Frallan” (Johan Fransson) borde väl ha hängt den direkt, men han ville vägga den i sargen så att jag fick tom bur. Vi gör det bra och utnyttjar de lägen vi får och ”Henke” spelar bra.

Är du nöjd med din turnering?

– Både ja och nej. Jag borde haft lite mer utdelning i powerplay, vi skapade många bra lägen i alla matcherna. Men det är små marginaler och det finns alltid saker som kan bli bättre, sade han.

Dick Axelsson och Patrik Hersley gjorde målen i andra perioden när Sverige gick i från. Finland vann skotten med 19–3 i den tredje perioden – och totalt med 39–21.

Men Sveriges bäste Karlsson såg till att det blev blågult jubel.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt