Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-16 07:09 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/kloka-varvningar-av-orgryte-infor-avspark/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Kloka värvningar av Örgryte. Inför avspark

Av BERNDT ROSQVIST

Örgryte blev unikt i svenskt fotboll i fjol då klubben under samma säsong avancerade från division två till allsvenskan.

Om tränaren Torbjörn Nilsson lär den ungdomliga spelartruppen uppträda som han själv agerade under sin aktiva tid, är Ullevipubliken att gratulera.

Örgryte har värvat klokt inför den allsvenska comebacken. Bengt Andersson (Brage i fjol) är en skicklig målvakt, Jens Wålemark var en duktig mittback under sina år i Gais och mittfältet har också förstärkts genom tillkomsten av Gaisduon Morgan Nilsson och Ola Karlsson.

Det är viktigt att de rutinerade spelarna i Örgryte går mot en bra säsong. Hela 13 spelare i A-truppen är födda på 70-talet och saknar således rutin (Morgan Nilsson undantagen) när det gäller allsvenskt spel. De får också uppleva hur mycket fortare allt går jämfört med fjolåret då ÖIS både vann vårtvåan och höstettan.

Således vilar ett tungt ansvar på i första hand trion Niclas Sjöstedt, Jens Wålemark och Leif Ytterell.

Bengt Andersson är troligtvis en av de säkraste målvakterna i allsvenskan. Han hade stor del i Brages återkomst till allsvenskan i fjol. Freddie Roth, 22, nyförvärv från Mölnlycke, lär och ser av Bengt, dock utan rutin i sådana här fina sammanhang.

Slipper Örgryte skador i backlinjen ser den stabil ut. Sjöstedt och Wålemark bör vara ett stabilt centrallås, Klas Palm och Leif Ytterell håller som ytterbackar. Men inträffar skador är det tunt bakom.

Det var viktigt för ÖIS att mittfältet förstärktes med Morgan Nilsson och Ola Karlsson. Det ger bättre balans i en lagdel där danske Tomas Madsen gjorde bra ifrån sig i fjol. Jonny Hägerå är en snabb och teknisk vänsterspelare. Frågetecknet sätts för mittfältets defensiva kvaliteter. Även denna lagdel är känslig för skador.

Det finns ungdomlig entusiasm när det gäller Örgrytes anfallsspel. Roger Nordstrand och Marcus Allbäck, som inleder på topp mot Norrköping i premiären, är ännu inte 20 fyllda. Bakom dessa båda finns bland andra Peter Hedman och Joakim Grandelius, den senare på gång efter skada. Både Nordstrand och Gradelius fanns för övrigt med när Örgryte åkte ur allsvenskan 1990.

Torbjörn Nilsson är tillbaka i allsvenskan och har som tränare en offensiv syn på hur fotboll ska spelas. Får det ungdomliga laget en hygglig start i serien kan Örgryte bli en trevlig överraskning.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt