Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 11:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/landslagsspelarna-som-kan-begara-sin-klubb-i-konkurs/

SPORT

Landslagsspelarna som kan begära sin klubb i konkurs

I kväll spelar Lisa Dahlkvist VM-kval mot Nordirland i Växjö. Om två veckor väntar Champions Leaguefinal med Tyresö. Efter finalen kan Lisa och de andra spelarna, rent tekniskt, försätta sin klubb i konkurs. – Vi tänker inte på sådana saker nu, vi fokuserar helt och hållet på matcherna, säger Lisa.

Spelarfackets ordförande Magnus Erlingmark bekräftar att han under en tid fört en dialog med de drabbade spelarna i Tyresö. De fick lön under två månader via den statliga lönegarantin. Sedan uteblev april-lönen, trots löften om motsatsen från Tyresös styrelse.

– Det är såklart jobbigt, säger Lisa Dahlkvist. Man räknar ju alltid med att få sin lön som alla andra, så det är jobbigt att behöva ta sparpengar, eller låna av folk och sådär, det är inte kul.

Om ni fortfarande inte fått lönepengar efter 22 maj, är du då beredd att agera juridiskt?

– Man får ta det efter Champions League-finalen, se vad som händer då. Nu har man ingen lön, får klara sig på något sätt. Man har drömt om den här finalen så länge, och nu är den här. Jag tänker inte förstöra den med att tänka på vad som händer precis dagen efter den. Utan fram till dess handlar det om att ha tankarna på rätt ställe.

Lisa är, liksom de övriga Tyresöspelarna, väl medveten om att finalen i Lissabon är viktig att ha i sitt CV inför den fortsatta karriären, oavsett om man vinner eller inte. Man har ju trots allt spelat en final.

Men du är landslagsspelare, du har en ambition att spela VM-slutspel nästa år. Kan man vara kvar i Tyresö då, om laget utarmas på spelare?

– Jag kan inte svara på det nu. Jag vet ju inte exakt vilka som försvinner. Jag får återkomma till den frågan, när jag vet hur laget ser ut, hur organisationen ser ut, säger Lisa

– Men som det är just nu går det ju inte att stanna, när man inte får ut sin lön.

– Den 5 juni är datumet som gäller, då får vi se om klubben kommer att överleva.

Lisa har sällskap av inte mindre än fyra klubbkamrater från Tyresö i den landslagstrupp som i kväll möter Nordirland i VM-kval – Carola Söberg, Linda Sembrandt, Malin Diaz och Caroline Seger.

Samtliga med tunga lönekrav på klubben. Samtliga med en ambition att vinna Champions League. Samtliga med en insikt om att ett Tyresö i fritt fall inte är den ultimata plattformen om man ska spela VM nästa år.

Seger och Söberg har redan bestämt sig för att lämna efter finalen i Lissabon. Seger kommer enligt SVT att resa till Paris direkt efter torsdagens landskamp, för att bekanta sig med Paris SG, som vill värva den svenska mittfältsdynamon.

Malin Diaz har också uttryckt vilja att röra på sig så snart som möjligt.

Utöver Seger och Söberg är det sedan tidigare också klart att amerikanskorna Whitney Engen och Christen Press lämnar Tyresö efter finalen, liksom spanjorskan Véronica Boquete och brasilianska världsstjärnan Marta.

Martas landsmaninna Fabiana reste in på turistvisum när hon värvades, och har tvingats lämna Sverige sedan hon inte beviljats arbetstillstånd.

Sju tunga namn redan borta alltså, ur en vittrande trupp.

Och frågan kvarstår. Kommer de som blir kvar att försätta Tyresö i konkurs genom att framhärda i sina lönekrav och stämma klubben?

– Frågan är inte helt enkel, säger spelarfackets Magnus Erlingmark. Det handlar också om vad man vill åstadkomma? Vad får spelaren om bolaget går i konkurs?

– Såvitt jag förstår ligger Skatteverket och bankerna före i näringskedjan, sedan kommer spelarnas lönekrav. Och då vet man inte om det finna något att hämta.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt