Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 13:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/latt-motstand-i-jakten-pa-en-em-plats/

SPORT

Lätt motstånd i jakten på en EM-plats

Förbundskapten Henrik Signell är ute på dubbla uppdrag. Han ska se till att handbollslandslaget tar fyra poäng i EM-kvalet mot Makedonien och Färöarna men också få spelet att sitta inför VM i Tyskland i december.

Torsdagskvällens match mot Makedonien i Lund inleder kvalet till EM som arrangeras i Frankrike i december 2018.

På söndag väntar Färöarna i Torshamn och i mars går kvalet vidare mot Serbien.

Ettan och tvåan i gruppen går till EM. Sverige och Serbien kan knappast missa den chansen.

– Det är klart att vi skapat oss ett bra utgångsläge om vi vinner mot Makedonien och Färöarna, säger Signell.

Så sent som i juni spelade Sverige och Makedonien ett dubbelmöte om en plats i VM i Tyskland i december. Sverige inledde med att vinna med 31–20 på bortaplan, hemma skrev utklassningssiffrorna till 46–27.

– Den differensen räknar jag inte med på torsdag även om jag tror att vi är det klart bättre laget. Vi gjorde två väldigt bra matcher, framför allt i hemmamatchen där vi ganska snabbt gick upp i en klar ledning, då gick luften ur dem lite samtidigt som vi ville visa upp oss från vår bästa sida inför en härlig hemmapublik.

På söndag väntar Färöarna, som slog ut Finland och Grekland i förkvalet, på bortaplan.

– Det är ingen stor nation och inte heller en stor handbollsnation. De har rätt många som spelar i Danmark, kanske inte i den högsta ligan och de har stort utbyte med danska tränare. Vi är klart bättre än Färöarna på papperet, säger Signell något försynt.

Laget samlades i Lund i måndags och inledde med fokus på försvarsspelet där man slipade på samarbetet mellan spelarna.

Sedan ägnade man tid åt det offensiva spelet.

– Kontringsspelet är något vi vill utveckla ännu mer. Vi gör generellt många mål och har spelare som har stor roller som målskyttar i sina lag, säger Signell.

Det har gått drygt 14 månader sedan Signell för första gången coachade landslaget. Han har 25 matcher i bagaget och tycker att spelarna inte behöver lika mycket instruktioner som tidigare.

De fem senaste landskamperna har laget vunnit.

– Vi vet ju hur vi vill spela och blir allt bättre. Det blir mest en påminnelse eftersom de kan vara vana vid att spela på ett annat sätt och i andra roller i sina klubblag.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt