Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 11:27 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/lilla-halmstad-gnetar-pa/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Lilla Halmstad gnetar på

Jämfört med AIK har Halmstad inte mycket att komma med när det gäller storlek, supportrar och pengar. Däremot har laget ordentlig guldvittring inför de sista matcherna i årets fotbollsallsvenska.

+++

HALMSTAD. Här finns inga bolagiserade spelare. Inga mångmiljonvärvningar. Inte ens en presschef.

Men Halmstad har ändå sånt AIK inte har.

Ett gigantiskt guldläge - och en gnagande oro inför framtiden.

NISSAN FLYTER FRAM nedanför Örjans Vall.

Lugnt, stilla och metodiskt.

Halmstads BK tar sig fram på samma sätt.

AIK värvar och bildar bolag, Helsingborg köper och drar in cuppengar. Då gnetar Halmstad på mot guld.

Lugnt, stilla och metodiskt.

Här skriker ingen om guld, ingen skryter. Men i telefon har tränaren Tom Prahl sammanfattat stämningen på stan:

- Det här handlar lite om den lilla mot den stora och det är väl alltid kul om den lilla vinner.

Ett par dagar senare har Prahl just klivit av en höstfuktig fotbollsplan och dragit av sig overallen det står "TP" på. Tagit på sig svarta byxor och tröja och slagit sig ner på sitt kontor om nu en tränares arbetsrum heter kontor. Föregångaren Mats Jingblad har skrivit sitt namn på en fotbollskalender. Den är från 1995.

Året efter kom Prahl. Året efter det kom HBK:s tredje guld.

Och nu, ett år när den svenska fotbollsmodellen stått och svajat och varit nära att ramla ner i graven, håller modellen fortfarande.

I alla fall i Sverige.

- Vi är något som katten släpat in och andra får stå ut med, säger Prahl och kisar med ögonen som han gör när han ler.

- Jag tror inte att fotbollsvärlden värderar klubbar som vi. Vi har ingen stor publik, vi kommer från en liten stad och har inga stora inkomster.

Det går bra ändå.

Det går bra trots att den ständiga stjärnströmmen lugnt, stilla och metodiskt tar spelare bort från Halmstad.

Det går för att Halmstad klarar att förädla talanger. Petter Hansson och Michael Svensson är två av de senaste exemplen.

- Varje år får vi hämta spelare från lägre divisioner. "Kan de här vara något

• tänker man i början men efter ett tag har de utvecklats mycket, säger veteranen Torbjörn Arvidsson.

- Andra klubbar köper stora stjärnor men om de inte har högre kapacitet än de andra blir det lätt snack. Allt fokuseras på de som är inköpta, säger målvakten Håkan Svensson.

- Vi kan inte erbjuda höga löner. Men vi kan erbjuda bra miljö, bra träningar och bra resultat, säger Tom Prahl.

Han ringer själv runt till intressanta talanger och säger "Hej, det här är Tom Prahl. Vill du komma och träna med oss

"

Märkvärdigare är det inte.

- Vi har inte bättre scoutverksamhet än andra, säger HBK-ordföranden Stig Nilsson. Vi lever mycket på gamla spelare och tränare som är ute och har koll på vad som finns. Många mindre föreningar ringer också och tipsar om talanger, Sedan försöker vi förädla spelarna.

- Vi jobbar inte så här för att vi är så jäkla begåvade. Utan för att vi måste. Vårt levebröd är att producera spelare och sälja dyrt.

Det gör att vi kommit in på HBK:s orosavdelning.

- Vi lever fortfarande mycket på pengarna vi fick in när vi sålde Fredrik (Ljungberg), konstaterar Håkan Svensson.

Men hur blir det i framtiden

Hur blir det om EU vinner kampen mot Fifa och Uefa och skrotar övergångssummorna

Stig Nilsson har i många år sagt "Vi har inga pengar", men nu är det större djup och tyngd i hans oro. I år skulle HBK:s löpande drift gett ett stort underskott om det inte varit för Uefa-cupen och tv-pengarna därifrån.

- Det EU vill kan bli förödande för en klubb som Halmstad. För att klara oss skulle spelarna tvingas arbeta vid sidan av fotbollen igen. Svensk fotboll skulle vara tillbaka på ruta ett, säger han.

- På sikt kommer storstadsklubbarna att klara sig bättre och bättre. AIK har ett helt annat upptagningsområde än vi. Halmstad har bara 60 000 invånare och för oss är bolagisering inget alternativ.

Tom Prahl är också säker på att en EU-seger skulle skapa en hela-havet-stormar-situation.

Sedan skulle lugnet lägga sig.

Men Prahl är inte säker på att det är de minsta som då dränkts.

- Om alla får mindre pengar kan proffsfotbollen försvinna i Sverige. Det kan göra att den lilla klubben, som Degerfors, dyker upp och lyckas i allsvenskan igen.

Halmstads räddning kan bli just det. Småklubbskänslan. Så länge den finns kvar.

Torbjörn Arvidsson tror att Halmstad har större glädje och bättre sammanhållning i truppen än AIK.

- Men det håller på att förändras hos oss också. Det blir mer individuellt. Det handlar mer om löner och folk är ute efter proffskontrakt.

En annan räddning kan vara att det regnar ner Champions League-miljoner över HBK.

- Det här laget är så stabilt att vi skulle ha en bra chans att kvala in dit, säger Tom Prahl. Men om spelarna sprids för vinden som när vi vann förra gången är det inte lika självklart att vi hittar lika bra spelare igen.

Två dagar före guldchansmatchen mot AIK går landslagsbacken Michael Svensson på stan utan att folk verkar vilja prata fotboll med honom. I Hallandsposten skrivs samma dag inte en rad om HBK utan om hockeylaget Hammers och pingislaget HBTK.

Här kan HBK jobba i lugn och ro. Här finns ingen guldfeber.

- Det där heta fotbollsintresset finns inte i Halmstad. Jag har aldrig fått ett negativt samtal från en supporter. Fast jag har å andra sidan inte fått så många positiva samtal heller, säger Tom Prahl.

Känslan att saker inte är så märkvärdiga sprids från Stig Nilsson och neråt. Förra året trodde han inte att han skulle få uppleva det här. Han drabbades av hjärnblödning och i telefonen har han ursäktat sin rosslande röst med "det är min jäkla stroke, vet du".

När DN träffar honom på Örjans Vall har han armen i mitella. Gången är så där. Men hans snabba oneliners, hans citatvänliga svar sitter fortfarande klockrent. Som det här:

Kommer det att finnas eldsjälar som du i framtiden

- Det tror jag säkert. Den siste idioten är inte född än.

Johan Esk

johan.esk@dn.se

Fakta/HBK 2001

Redan innan guldet är klart jobbar Halmstad med planeringen inför 2001. Klubben hoppas kunna behålla Robert Andersson och Jeffrey Aubynn. Andersson tillhör IFK Göteborg och Aubynns kontrakt går ut. Örgryte har redan varit i kontakt med Aubynn.

Fakta/hörnmål a la HBK

Ingredienser: en pricksäker hörnläggare. Tre, fyra stora och starka spelare. En domare som inte bangar för lite fysisk fotboll.

Så gör HBK: Michael Svensson, Petter Hansson, Torbjörn Arvidsson och Henrik Bertilsson tar plats nära motståndarmålet. Ända inne i målområdet. Fredrik Gustafson, Robert Andersson eller Jeffrey Aubynn slår hörnan inåtskruvad mot klungan av HBK-spelare.

- Är bollen bra slagen är det svårt för motståndarna att få bort den, säger Torbjörn Arvidsson. Vi kanske inte nickar in bollen direkt men den dör ofta framför fötterna på någon av oss.

Hörntips: det går lika bra med att de stora spelarna kommer rusande utifrån straffområdet. HBK gör så ibland.

Fakta/förutsättningar inför sista omgångarna

Halmstad blir svenska mästare om laget vinner en av de tre återstående matcherna mot AIK, Elfsborg och Trelleborg. Halmstad kan också ta guldet med en poäng förutsatt att laget inte försämrar sin goda målskillnad dramatiskt. Elfsborg tar guld genom att vinna mot Helsingborg i dag och de återstående matcherna mot Halmstad och AIK samtidigt som Halmstad inte tar en enda poäng. Även AIK har en teoretisk chans.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt