Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-18 15:29 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/magdalena-har-siktet-installt-pa-os/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Magdalena har siktet inställt på OS

Av Sonny Rydell/TT

OSRBLIE. Hon står på toppen av sin idrottsliga karriär efter guld och brons i skidskytte-VM i helgen. Nu siktar hon på OS nästa år.

Men trots det finns tankar på ett liv bortom medaljer och framgång för Magdalena Forsberg.

- Kanske lägger jag av efter OS och gör klar min civilekonom-utbildning. Och så vill man ju ha barn också, då kan man inte vara för gammal, säger Magdalena, snart 30 år.

Det kan vara paradoxalt att tala om att lägga av samtidigt som man just blivit världsmästare och är i zenit på sin idrottskarriär.

Men så är det inte med Magdalena Forsberg, vår senaste världsstjärna. Hon har inte bara träningstider och kolhydrater innanför pannbenet.

- Det är mentalt som träningen är så jobbig. Nu, under vinterhalvåret, är det inte så svårt. Men under sommaren och hösten är det jobbigt. Vi tränar två pass om dagen fem dagar i veckan, ett pass sjätte dagen.

På den sjunde

dagen vilar hon.

- De dagar vi tränar två pass hinner man inte göra så mycket mer. Efter förmiddagspasset är det lunch och sedan kan jag inte sticka iväg och göra något som jag gillar - som att gå ut och jaga med hunden i skogen som både jag och Henrik (maken) har som största intresse - för har jag inte vilat då går ju nästa pass dåligt. Det är så man måste tänka hela tiden: träna, vila och äta riktigt.

Har du en diet du följer

- Nä, men jag är väl lyckligt lottad som gillar spaghetti och sådan näringsriktigt man skall äta. Och mjölk.

- Men det är den mentala biten som är jobbig, man måste vara koncentrerad. Och när man har sin vilodag kan man inte göra vad som helst heller för då skall man ju vila kroppen. Då kan vi inte fara ut i skogen och jaga. På så sätt är det jobbigt. Har man ett "vanligt" jobb kan man ju göra vad som helst.

Magdalena har verkligen jobbat hårt för bronset och guldet. Och det känns naturligtvis skönt att slitet gett resultat.

- Men jag har inte glömt de där slitiga dagarna, konstaterar Magdalena. Men jag har fått lön för mödan. Nu skall jag njuta av de här medaljerna och världscupledningen.

OS är som Magdalena tidigare sagt ett mål.

- Det är ett år dit. Sedan får jag se hur länge jag skall hålla på, om jag skall fortsätta eller inte.

- Jag är en sådan person som tänker på livet (idrottslivet) efter detta. Jag vill ha ett bra jobb innan jag blir för gammal, säger Magdalena, som fyller 30 i sommar.

- Man kanske skall skaffa barn någon gång också, funderar Magdalena. Även om det inte är aktuellt just nu. Man kan ju inte vara hur gammal som helst heller. Vi får se, men OS satsar jag på nästa år.

Börjar den biologiska klockan ticka för dig

- Jaäee, jag har en hund som är min bebis nu, säger hon och skrattar.

Hon kan dock

tänka sig att fortsätta tävlandet - om förutsättningarna är de rätta.

- Ja, det är ju så kul. Men det är just det där med att jag vill ha ett bra jobb, man har ju säkert 30 år framför sig i yrkeslivet. Och som tjej måste man ha ett jobb för att få föräldrapenning och sedan skaffa barn.

Men att vilja är ibland att vara kluven.

- Men jag skulle kunna skaffa barn och fortsätta tävla, bara man har någon som kan följa med och ta hand om barnen. För dem vill jag ha med mig hela tiden i så fall.

Hon vill inte

göra som ryskorna, skaffa barn, lämna dem hemma och sedan sticka iväg själv.

- Det skulle jag aldrig kunna göra, säger Magdalena.

Vad skulle du vilja ha för jobb i framtiden

- Jag har läst ekonomi och har C-uppsatsen kvar innan civilekonom-examen är klar, så det lär väl bli något sådant.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt