Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 23:31 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/manga-sticker-ut-i-vass-etta/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Många sticker ut i vass etta

I fjol tog tre lag från superettan steget upp till allsvenskan. På lördagen drar serien i gång igen och tränarna anser att den är ännu vassare än i fjol. Hammarby och Örebro är superfavoriter men det finns massor av uppstickare, en extra varning för Östersund som på allvar ska öppna Norrlandsfönstret.

I fjol kallades Hammarby ”Boring Bajen” för att laget gjorde så få mål (40 på 30 matcher). Nu har amerikanske tränaren Gregg Berhalter förstärkt rejält och truppen är har både bredd och spets. ”Ingen går före laget”, säger Berhalter. Inte ens Kennedy?

Trio i topp: Kennedy Bakircioglü, Max von Schlebrügge och Erik Sundin.

Åkte ur i fjol och tar hissen upp direkt. Nu har tränaren Per-Ola Ljung fått mer tid på sig att forma laget, att man tappat namn gnällspiken Tobias Grahn, skadebenägne Andreas Haddad och Valdet Rama gör inte så mycket.

Landslagsmeriterad: Jonas Sandqvist, målvakt (1 landskamp...)

Enda laget i superettan med delat ledarskap. Joel Cedergren tar hand om offensiven, Roger Franzén ska täta försvaret. Men viktigast av allt är att islänningen Ari Skúlason stannar vilket ger Giffarna ett övertag på mittfältet.

Kan slå igenom: 18-årige Dennis Olsson, ytterback med spelförståelse.

Åkte inte bara ur allsvenskan med dunder och brak, 19 spelare drog vidare till andra klubbar. Kenneth Gustafsson är nästan ensam kvar och det är han glad för. ”Då är det inte så många som har minnen från förra året”, konstaterar Gustafsson.

Båda är från Gunnilse: men det skiljer 20 år mellan Jeffrey Aubynn och Adnan Maric.

Vann division 1 i fjol och fortsätter segertåget i Svenska cupen, slog bland annat ut AIK. I stort sett alla utom rutinerade försvarsspelarna David Leinar och Christoffer Bengtsson samt målvakten Peter Abrahamsson är i 20-årsåldern.

Yngste kaptenen: Jakob Lindström, 19 år, en vinnare på mittfältet.

Tränaren Azrudin Valentic har sagt åt ungdomarna att sluta med playsstation och satsa på fotbollen. En rad hyggligt namnkunniga spelare lämnar, in kommer bland annat Philip Hellquist och Sebastian Rajalakso, lån från Djurgården.

Noterbart: Assyriska förlorade tio av 15 bortamatcher i fjol.

”Vi hade ingen tydlig spelidé i fjol”. Det var bister kritik Max Mölder gav sin före detta tränare Henrik ”Henke” Larsson. Nu tar Jörgen Pettersson från Malmö FF över och i Fredrik Karlsson har han sin verklige nyckelspelare.

Tänder på nytt: Andreas Dahl, som fick gå från Hammarby, vill ha revansch.

Med Dulee Johnson och Jan Tauer i laget kommer det bli rubriker, var så säkra. ”De är här för att göra skillnad”, säger trygge tränaren Conny Karlsson. Torbjörn Nilsson grabb Peter är alltid intressant att titta på. Men pappas steg har han inte.

Nummer 35: Niklas Sandberg, 35 i år.

Enda laget utan utvisning i fjol. Det ska tränaren Hans Eklund ändra på. Falkenberg fick kvala sig kvar i fjol men har nu en bättre trupp och gick till kvartsfinal i Svenska cupen sedan man bland annat slagit ut Örebro SK.

Lillebror 1: Arben Ajdarevic, 17-årig bror till Astrit.

Ökar takten sista kvarten då laget gör 40 procent av sina mål. Tränaren Jocke Nilsson menar att den dåliga stämningen i truppen blivit bättre, skämtar han? Har tappat målskytten Robin Simovic, Robin Nilsson är en annan tung förlust.

Lillebror 2: Othman El Kabir, 21-årig bror till Moestafa.

Här kommer säsongens överraskning och nykomlingen laddar med att spela teater. ”Det finns några teaterapor”, lovar målvakten Petter Augustsson. Det var i Östersund David Accam, tvåmålsskytt i premiären för Helsingborg, slog igenom.

Ordförandes krav: sex i topp.

Fler än Kenny Pavey lämnade, då tvingades klubben ha en ”try out” för att få ihop spelare. Budgeten är sänkt med 1,2 miljoner kronor, nio nya spelare har kommit in men man får svårt att ta poäng mot samtliga lag vilket man lyckades med i fjol.

Ungtuppen: Målvakten Gabriel Persson har nyligen fyllt 16 år.

Tommy Thelin får nog skärpa till uppvärmningen för LSK förlorade i fjol första kvarten med 2-13. Truppen är tunnare än i fjol och pålitlige målskytten Pär Cederqvist har lämnat. Aleksei Kangaskolkka, tvåa i finska skytteligan, ersätter.

Hemmafacit i fjol: en förlust.

Blir det andra året så svårt som man säger? Det tror inte tränaren Halda Kabil. Han hoppas att Patrik Larsson fortsätter att göra mål i var annan match, Ibrahim Koroma, Erkan Saglik och Gabriel Altemark Vannemyr är andra som måste lyckas.

Missar premiären: Armin Tankovic, ny från IFK Norrköping, är skadad.

Sören Åkeby, guldtränare i Djurgården, härjar nu i botten av superettan. Två år i rad har talangfabriken kvalat sig kvar, nu tar det roliga slut trots att Pär Cederqvist vänder hem. För en ny Bangura dyker väl knappast upp?

Kompisar från förr: Åkebys parhäst Zoran Lukic tränar IFK Lidingö i division 4.

Vill ni se mål ska ni åka till Degerfors. I fjol bjöds det på 58 mål på Stora Valla, 32 av dem gjordes i motståndarnas mål. ”Nu ska vi bli ännu starkare hemma”, lovar Tobias Solberg (mållös i fjol). Utan Karikari och Peter Samuelsson i laget blir det svårt.

Guldglans: Daniel Sundgren, Guld-Garys grabb, gör sin andra säsong i DIF.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt