Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Nattfotboll i problemområde fick antalet brott att minska

Tidigare Djurgårdsprofilerna Patrik Asplund och Tommy Jacobsson samt förre landslagsbacken i fotboll, Alexander Östlund, är numera verksamma i stiftelsen Goodsport – som har som mål att förbättra integrationen i problemområden. En egen rapport visar att deras projekt i fjol sparade in över hundra miljoner kronor åt samhället.

Allting började egentligen för fyra år sedan när dåvarande fotbollsordföranden i Djurgården, Tommy Jacobsson (avgick våren 2013), tillsammans med Sune Nilsson och företagarbröderna Bo och Ulf Eklöf startade Goodsport. Men det är först de 18 senaste månaderna som verksamheten har tagit fart, där stiftelsen står för utbildning, finansiering och administration i samarbete med lokala föreningar i åtta olika svenska städer. Det uttalade målet är att förbättra livsmiljön och integrationen i problemområden och få ned kriminaliteten.

– Jag var med om att starta upp Djurgårdsandan (ett annat CSR-projekt, reds anm.) 2006 med Fryshusets Anders Carlberg, men efter 18 år i Djurgården kände jag att det var dags att prova något annat för två år sedan, säger Patrik Asplund som numera är vd i Goodsport och som tidigare bland annat var kanslichef i Djurgården fotboll.

Det unika med Goodsport – jämfört med andra liknande projekt – är att de kontinuerligt mäter vad de åstadkommer för samhällsnytta rent ekonomiskt.

– Vi har bra koll på alla som deltar i våra aktiviteter genom enkäter som vi gör, där vi tar reda vad de har för bakgrund, om de har arbete med mera. Sedan så jämför vi med brotts- och jobbstatistik, säger Asplund.

I stiftelsens årsrapport, framtagen tillsammans med forskaren Björn-Anders Larsson från konsultfirman Nordeg och Idrottsekonomiskt center, framgår det att Goodsport under 2015 hade skapat 19 954 deltagartillfällen för runt 1 400 ungdomar i de åtta städer där det har funnits verksamhet. I områdena har man sett hur brottsligheten har minskat kraftigt tack vare insatserna där den sammanlagda vinsten för samhället var 128 miljoner kronor utifrån de olika projekt som bedrivs.

– Men vi har räknat väldigt lågt. Samhällskostnader som vi bland annat har tagit hänsyn till är rättegångskostnader, försäkringskostnader och skadegörelse, säger Patrik Asplund som i rapporten tar upp miljonprogrammet Skäggetorp i Linköping som ett typexempel där andelen brott har minskat med nära 50 procent under de åtta månader som Goodsport har bedrivit nattfotboll i området under fredags- och lördagskvällar.

Nationell projektledare för nattfotbollen, som är en av Goodsports flera aktiviteter, är den tidigare landslagsbacken Alexander Östlund som även har spelat med AIK, IFK Norrköping och Hammarby i allsvenskan.

– Han betyder mycket för oss. Han blir en kontakt med ungdomarna och sedan är han kompis med Zlatan (Ibrahimovic), vilket inte gör det sämre, säger Patrik Asplund.

Östlund trivs med sitt nya liv efter den aktiva karriären som tog slut i januari i danska Esbjerg efter en längre tids skadeproblem.

– Vi bor i ett mycket fint land, men det finns väldigt mycket folk som känner sig ensamma helt utan framtidstro och växer upp i misär. Jag hjälper mer än gärna till med det arbetet att försöka fostra in dem i samhället och få en framtidstro, berättar han och fortsätter:

– Jag har alltid brunnit för ungdomar och folk som far illa och håller på att tappa fästet. Jag visste direkt att jag hade mycket att bidra med och har många kontakter runt om i Sveriges förorter.

Alexander Östlunds vänskap med det svenska landslagets lagkapten har gjort att även han är med på ett litet, litet hörn.

– Zlatan är inte involverad på något sätt i Goodsport, men han har gett mig en signerad boll och ett signerat kort till alla dessa områden där vi verkar, direkt riktat till områdenas ungdomar och ledare. Han är min närmaste vän och vet att jag gör bra saker för våra ungdomar och han bryr sig väldigt mycket om dem.

– Bollen är en invigningsgåva som symboliserar glädje, kamratskap och respekt, ett tecken på att Zlatan ser dem, hör dem och tycker det de gör är något jävligt bra, berättar Östlund.

Under 2015 hade Goodsport verksamhet i åtta svenska städer. Framöver väntas Västerås, Örebro och Helsingborg tillkomma.

Stiftelsen, som grundades för fyra år sedan, har som främsta fokus att arbeta med integration i Sveriges mest utsatta områden och göra skillnad med bland annat idrott som instrument.

Nattfotboll, tjejfotboll, jobbchansen och skolträffen är några av aktiviteterna Goodsport genomför med en rad samarbetsklubbar och kommuner.

Den enda förhållningsregeln för stiftelsen, som i huvudsak finansieras med bidrag från bland annat Arvsfonden och Kronprinsessparets stiftelse, är att inte gå med vinst.

Städerna där Goodsport hade verksamhet under 2015 var Stockholm, Malmö, Uppsala, Linköping, Nyköping, Växjö, Sandviken och Falun.