Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 08:22 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/norsk-inhoppare-blev-kalmars-solskenshistoria/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Norsk inhoppare blev Kalmars solskenshistoria

I över ett år har han fått vänta på att göra allsvensk debut. I går var det äntligen dags, och Kalmars norrman Mats Solheim hade bara varit på planen i fem minuter när han gjorde mål. Kalmar FF vann den allsvenska premiären över Syrianska med 3-0, och gladast av alla efter segern var Mats Solheim.

– Jag har verkligen väntat på den här dagen, och att jag dessutom fick göra mål i min första allsvenska match gör bara den här dagen ännu bättre, säger en leende Mats Solheim en kort stund efter slutsignalen.

Den allsvensk fotbollspremiär i Södertälje på påskdagens kväll, där sol blandades med isande kyla, hade lockat 3 850 personer.

En helt okej publiksiffra när Syrianska är hemmalag.

Syrianska är tippade att hamna i botten av tabellen, och premiären visade att om de ska undvika den platsen är det främst offensivt som laget måste få ordning på sitt spel.

I premiärmatchen spelade Syrianska spelade helt okej fram till den sista delen av planen.

Avsluten var däremot tama och lättlästa, och Kalmars målvakt Etrit Berisha hade inga större problem att avstyra Syrianskas anfallssförsök.

Insatsen i premiärmatchen underströk hur beroende Syrianska är av Sharbel Touma.

Touma har under lång tid haft stora problem med sitt ena knä vilket har gjort att 33-åringen ännu inte är redo för att spela från start.

I premiärmatchen mot Kalmar kom Touma in efter 50 spelade minuter, men inte ens Sharbel Touma kunde ordna en seger åt sitt lag.

Kalmar FF tog ledningen med 1-0 redan i den första halvlekens 14:e minut.

Målskytt var Kalmars 20-årige mittfältare Måns Söderqvist.

Söderqvist var Kalmars bästa spelare i den första halvleken, och var inblandad i det mesta som Kalmar skapade framåt under de första 45 minuterna.

Vilket i och för sig inte var så mycket.

Men när forwards och offensiva mittfältare har problem är det inte dumt att byta in en back som vet hur man gör mål.

Kalmars Mats Solheim kom in i den 52:e matchminuten.

Fem minuter senare hade Solheim, som spelade som forward innan han för några år sedan skolades om till back, gjort sitt första mål någonsin i allsvenskan när han ökade på Kalmars ledning till 2-0.

Hur lycklig han blev kunde ingen i publiken undgå att se.

– Det var ju ett tag sedan jag spelade match, men jag var faktiskt inte speciellt nervös, säger Mats Solheim.

Redan inför säsongen 2012 värvade Kalmar Mats Solheim från norska Sogndal, men i en träningsmatch mot AIK i februari 2012 gick Mats korsband sönder.

Det gjorde att han missade hela förra säsongen.

– Det är klart att det var tufft att få en sådan start när man kommer ny till en klubb, och sedan dess har jag jobbat hårt för att komma tillbaka, säger Mats Solheim.

I går fick han betalt för det hårda slitet. Mats Solheim lämnade Södertälje som segrare och som målskytt.

Hans lagkompis Jonathan McDonald såg dessutom till att Kalmars segersiffror blev 3-0 när han gjorde matchens sista mål på stopptid.

– Vi gör en bra insats som lag, och vi gör mål på de chanser som vi hade. Det avgjorde i dag, säger Mats Solheim.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt