Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 17:27 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/o-spel-bygger-broar/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Ö-spel bygger broar

Av Sven Gustavsson

VISBY. Något OS har Sverige inte lyckats få sedan 1912. Ändå har ett startfält större än i Lillehammer-OS 1994 strålat samman på Gotland för att de närmaste dagarna göra upp i 14 olika idrotter i Island Games - som brukar kallas öarnas eget OS.

1 858 deltagare från 22 öar, från Falklandsöarna i södra Atlanten till Grönland i norr, från Cayman-öarna i Karibien till Ösel i Östersjön, tågade på lördagen in på Strandgärdet invid havet strax norr om ringmuren i Visby.

Det är två deltagare fler än det var i vinter-OS 1994, vilket också de gotländska arrangörerna är noga med att påpeka när de berättar om det största evenemanget genom tiderna på ön. Visserligen hade O-ringenorienteringen 1977 betydligt fler deltagare, men bara i en enda idrott.

Mycket är som i OS, fast mindre. Invigningen är en tydligt exempel, där kostsamma shower ersatts med det också OS handlade om en gång - idrottens förmåga att föra människor tillsammans.

Öarna hade inga konventionella namnskyltar vid inmarschen. Då spelen på Gotland går i vikingarnas anda fanns i stället varje ös namn vacket inristat på en runsten i spetsen för varje trupp.

Finansminister Bosse Ringholm förrättade den officiella invigningen före ett inslag som är mycket speciellt för Island Games.

Ingen eld flammar över dessa spel. Vattnet har alltid betytt något speciellt för öbor. Varje ö hade med sig en flaska med vatten från sin kust, som tömdes i en fontän med en två meter hög fallossymbol. Öarnas gemensamma vatten brusar därefter under hela spelen.

Symboliken med vattnet som förenar är typisk, men vattnet och därmed avstånden för öarna till varandra och till respektive fastland är också ett problem. Då spelen startades var det de idrottstokiga brittiska småöarna som såg idrotten som bra brobyggar dem emellan. Spelen växte och blev inte bara en mötesplats för idrottare.

- För oss är Island Games viktigt för att våra idrottare får visa upp sig och tävla mot internationellt motstånd. Vi ledare får också en chans att diskutera gemensamma problem, säger Lars Sjöholm, ordförande för Gotlands Idrottsförbund.

Idrott på en ö betyder ständiga problem med utbytet. Island Games har därför betytt oerhört mycket för alla inblandade. Många idrottare har fortsatt att satsa eftersom de haft ö-spelen som morot.

38-årige Tore Olofsson från Väskinde strax utanför Visby är ett bra exempel. 1985 var han med på Isle of Man. I år gör han sin åttonde start efter två guld i slägga och ett i diskus.

Hans målsättning är typiskt för många ö-idrottare. Han har inga ambitioner att slå sig in i en svensk VM-trupp. Hans träning siktar mot att ta ytterligare ett Island Games-guld. På vägen dit ser han till att kastgrenarna i öns friidrott hålls vid liv och att nya kastare rekryteras.

Badmintonspelaren Sheene Johnson är ett annat exempel. Hon kommer från S:t Helena mitt ute i Atlanten 195 mil från Afrika och 290 från Sydamerika. Den lilla ön med 5 600 invånare har en trupp på sju aktiva här.

- Den 12 juni började vi resan. Först fem dygns båtfärd från Jamestown till Kapstaden i Sydafrika. Där fick vi vänta i fem dagar innan vi flög till London och därifrån till Stockholm. I onsdags kom vi till Visby, berättar Sheene, som för första gången är utomlands för att tävla.

Framkomsten till Gotland blev inte så positiv som hon väntat sig.

- Det är ungefär 50 som ställer upp i damklassen. Så lottas jag mot Daniel Le Feuvre från Jersey. Hon som vann senast, konstaterar Sheene med en uppgiven axelryckning.

Privatpersoner och företag på S:t Helena gör resan möjlig. Truppen får också stöd från andra öar. 500 pund har till exempel kommit från Isle of Man.

Mattias Sunneborn, EM-femman i längdhopp 1998, är lite av spelens Carl Lewis. I sitt premiärspel 1987 gick han mitt i längdtävlingen i väg och sprang hem guldet på 200 meter. Tillbaka i längdgropen blev det ett guld till. Totalt åtta genom åren plus tre silver.

Skada hindrar honom från längd i år, men att ställa upp på 100, 200 och korta stafetten var det aldrig någon tvekan om.

- Det är klart man vill vara med då spelen arrangeras på Gotland, säger Mattias.

Svenske mästaren i tiokamp 1995-96 Robert Wärff finns givetvis också på plats. Sollentunas landslagsman i volleyboll Hannes Brinkenborg stoppades dock av ett landslagsläger.

Gotlands fotbollslag förstärks med Assyriskas Niclas Hansson, samt Café Operas Christian Mohlin. Nottingham-proffset Jesper Mattsson fick dock inte ledigt från träningslägret och Assyriskas måltjuv Jonas Nygren stoppas av skada.

Det är nämligen så att alla som är födda på respektive ö får ställa upp, liksom de som vid tillfället för spelen tävlar för en klubb på ön.

Landslagsguarden Marie Söderberg från Stockholm, som numera representerar Visby Ladies i elitserien i basket, kommer således att begå sin Island Games-debut i en tävling där Gotland är storfavoriter.

© sven.gustavsson@dn.s

FAKTA/Island Games

Premiär: Isle of Man 1985.

Tidigare spel: 1987 Guernsey, 1989 Färöarna, 1991 Åland, 1993 Isle of Wight, 1995 Gibraltar, 1997 Jersey.

Idrotter: Badminton, basket, bordtennis, bowling, bågskytte, cykel, fotboll, friidrott, golf, segling, simning, gevärs- och pistolskytte, svartkrutsskytte, tennis och volleyboll. Basket och bowling nya idrotter från 1999.

Största trupper: Gotland 234 deltagare, Jersey 192, Isle of Man 173, Guernsey 165.

Medaljliga: 1

Jersey 75 guld, 47 silver, 48 brons. 2

Guernsey 18-39-38. 3

Isle of Man 13-26-20. 4

Isle if Wight 22-14-14. 5

Åland 20-13-8. 6

Gotland 14-9-16.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt