Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Öppnar tipslinje för matchfixning

Riksidrottsförbundet (RF) inför en visselblåsarfunktion i kampen mot matchfixning. Tjänsten, där tipsaren får vara anonym, ska underlätta för den som har kunskap om uppgjorda matcher och vill berätta.

Veckans polistillslag mot misstänkta matchfixare har åter visat att problemet drabbat svensk idrott. Nu lanserar Riksidrottsförbundet en tipsfunktion, dit den som vill lämna tips om till exempel uppgjorda matcher kan vända sig anonymt.

Ett av de stora problemen för polis som utreder matchfixning och idrottens juridiska instanser är att få information om misstänkta fall. Många av de härvor som lett till fällande domar har avslöjats genom att polis fått tips om att något är på gång. Inte sällan ligger den organiserade brottsligheten bakom matchfixning och utövar påtryckningar. Det finns också en kultur att hålla varandra om ryggen. RF hoppas att tipsfunktionen ska underlätta för den som av rädsla annars inte berätta.

– Idrotten behöver personer som vågar kliva fram och berätta om det man känner till. Hjälps vi inte åt genom att informera när vi har misstankar kan matchfixning fortsätta att förstöra för idrotten, säger Birgitta Ljung, RF:s generalsekreterare.

Tipsen kan lämnas via telefon, mejl eller i ett webbformulär.

En liknande tipsfunktion har bland annat införts i Göteborgs kommun efter anklagelser om korruption i stadsförvaltningen. Johan Claesson, som är RF:s samordnare i matchfixningsfrågor, säger att man arbetat tillsammans med företaget Seccredo, som har stor vana av ta fram säkra lösningar.

Tipstelefonen är bara en av de åtgärder som svensk idrott gör för att stävja matchfixning. Bland annat lanseras ett omfattande informationsmaterial och Riksidrottsstyrelsen förväntas till Riksidrottsmötet i maj föreslå att maxstraffet för matchfixning höjs till tio års avstängning.

Fotbollen och basket är de sporter i Sverige som haft flest fall av misstänkt matchfixning. Claesson säger att det även finns all anledning för andra sporter att skydda sig.

– En stor sport som fotboll kanske klarar en skandal eller två, men för en mindre idrott skulle det kunna vara förödande, säger Johan Claesson.

På torsdagen möttes representanter från idrotten och myndigheter för att tillsammans med Brottsförebyggande rådet (Brå) diskutera matchfixning. Brå väntas runt sommaren komma med en rapport som kartlägger utbredningen av matchfixning i Sverige.

Tipsfunktionen aktiveras på fredagen och finns på www.minmatch.se.

De fyra män som anhållits misstänkta för att ligga bakom den nya matchfixningsskandalen i svensk fotboll har släppts. De två fotbolldomarna, en målvakt och en person som pekats ut som en av två huvudmän i ett större nätverk ställer sig oförstående till anklagelserna om bedrägeri- och mutbrott.

– Det enda jag kan säga är att han förnekar brott, säger Per Arne Magnusson, som försvarar målvakten.

Ytterligare en utpekad huvudman har delgivits brottsmisstanke, men även han nekar. Kammaråklagare Johan Lindmark vid Riksenheten mot korruption säger att misstankarna mot de fem männen kvarstår.