Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 22:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/ordina-femma-i-ramsau/

SPORT

Ordina femma i Ramsau

Av Stellan Kvärre

RAMSAU. Antonina Ordina har äntligen fått fart på skidorna.

Hon är femma i Ramsaus världscuplopp över 5 kilometer klassiskt. Hon har bara Bente Martinsen, Larissa Lazutina, Katerina Neumannova och Marit Mikkeslplass före sig.

- Det har varit så mycket snack senaste tiden hur bra våra unga svenska tjejer är. Då är det dags för oss äldre att kliva fram, säger Antonina. Det här är mitt bästa världscuplopp sedan min fjärdeplats i Falun förra året.

- Jag har tänkt på OS ända sedan mitt första tränings-pass i juni. Men i december började jag grubbla. Det var mentalt jobbigt. Desto skönare nu när resultaten börjar komma. Men jag kommer att vara bättre i Nagano. Frågan är bara hur mycket bättre de andra flickorna är.

Loppet på fredagen i Ramsau var första akten inför den jaktstart som tar vid på söndag. Antonina har fjorton sekunder fram till en plats på pallen. Den skall inte vara omöjlig att nå.

- Usch jag kommer att vara så nervös när det blir dags för jaktstarten, säger hon.

Antonina Ordina har fått utstå kritik för att hon vill gå sina egna vägar, använda sig av ett eget träningsupplägg och stå utanför landslaget. Därmed kommer också en extra stark press att hon skall nå bra resultat.

- Jag vill inte kommentera det där nu, jag tycker det är bra stämning i damlandslaget, säger hon kort. Jag hoppas vi kan skrälla med vårt stafettlag precis som vi gjorde när vi var så nära silver vid VM i Thunder Bay 1995. Och kommer bara Annika Evaldsson igång igen så har vi en bra starttjej.

Den rollen trodde vi var vikt för Anna Frithioff, men det låter på Ordina som om Annika är ett minst lika aktuellt namn.

Svensk damskidsport har haft det tungt ett bra tag nu, undantaget de senare åren är VM 1995 med brons i stafett och brons individuellt för Ordina. Vi har ett ungt garde på gång hemma i Sverige med Jenny Olsson från Fagersta, Lina Andersson från Malmberget och Anna-Karin Strömstedt från Vansbro.