Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-17 06:07 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/osannolika-forklaringar/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Osannolika förklaringar

Hundar, felaktigt tagna tester, preparat i maten och till och med konspirationer hör till de förklaringar idrottsmän presenterar när deras dopingprov är positiva.

DN har redan tidigare presenterat ett par fall och deras mer eller mindre osannolika förklaringar. Här kommer ytterligare exempel på bortförklaringar till positiva dopingtest.

Maj 1992:

Sex bulgariska tyngdlyftare lämnar positiva prover före EM. De hävdar att de hotats av okända män och blivit utsatta för en konspiration. Bulgariska myndigheter vill fria lyftarna och Bulgariens tyngdlyftningslag gömmer sig inför OS i Barcelona för att inte mystiska män åter ska lura i dem otillåtna droger. Det framkommer samtidigt, enligt dåvarande tyngdlyftningstränaren, att två bulgariska dopingfall vid OS 1988 också föregåtts av hot och märkliga händelser...

Mars 1992:

Den tyske simmaren Sven Hackmann avstängs i sex månader efter ett prov som påvisat anabola steroider.

Hackmann säger att han fått en spruta med steroider av en läkare i Los Angeles för att bota en armskada. Han överklagar inte avstängningen.

April, 1991:

En av världen bästa fotbollsspelare, Diego Maradona, avstängs efter ett dopingprov innehållande kokain.

Maradona hävdar ivrigt att han är oskyldig och lämnar Italien. Han grips senare i Argentina för kokaininnehav och inleder en avvänjningskur.

Mars 1991:

Holländaren Ad Aarts, som vann två guld vid ryttar-VM i Sverige diskas för doping på sin häst. Svensken Tomas Eriksson och det svenska laget blir i stället guldmedaljörer.

Aarts häst sägs ha fått i sig det otillåtna ämnet i fodret - av misstag.

Oktober 1990:

De italienska fotbollsspelarna Andrea Carnevale och Angelo Peruzzi avstängdes i ett år för doping.

Både Carnevale och målvakten Peruzzi förnekar att de tagit förbjudna medel, men enligt Peruzzis mor har de använt bantningsmedel som kan ha innehållit det förbjudna ämnet.

Augusti 1990:

Butch Reynolds, innehavare av världsrekordet på 400 m, testas positivt vid en gala i Monte Carlo. Han hävdar att testerna blandats ihop och får stöd av det amerikanska friidrottsförbundet TAC. Han ges rätt att delta i de amerikanska OS-uttagningarna av en amerikansk domstol, men hans dopingdom står fast och han hade inte fått komma till Barcelona om han kvalificerat sig.

Augusti 1990:

Kulstötaren Randy Barnes, som i mars samma år satte världsrekord med 23,12 testas positivt i Malmö.

Barnes förnekar att han dopat sig och försöker liksom Reynolds att bli frikänd före vårens amerikanska OS-uttagningar. Inte ens TAC tror på honom.

November 1989:

Förra världsmästarinnan på cykel, Marianne Berglund, avstängs i tre månader för brott mot dopingbestämmelserna, men frikänns senare. Ett hälsokostmedel sägs vara boven i dramat.

Augusti 1981:

Linda Haglund, Sveriges bästa damsprinter, tas i ett dopingtest.

Hon trodde hon ätit vitaminer och skyller på sin finska tränare.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt