Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 17:13 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/petter-gor-snabb-succe/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Petter gör snabb succé

GRONINGEN. Succén har varit omedelbar för Petter Andersson efter övergången till holländska Groningen. Stekhet efter fyra mål på åtta matcher. Uttagen i landslagtruppen senast, och sannolikt aktuell igen när Sverige möter Holland i Amsterdam 19 november.

– Ja, det har onekligen gått över förväntan, säger han, när vi träffas på nya stadion Euroborg i utkanten av centrala Groningen.

Fanns den här utvecklingen i dina tankar när du reste ner hit

– Att slå mig in och få spela så snart som möjligt har varit min målsättning, även om jag visste att det också kunde ta några månader innan jag skulle få chansen. Har aldrig haft några krav på vart jag ska spela i laget. Men jag känner mig inte precis jätteordinarie, gör man några dåliga matcher är man nog snabbt på bänken igen.

– Men jag behövde något nytt efter åren i Hammarby, och det här var perfekt, faktiskt. Allsvenskan kan jag, känner jag, den har jag bearbetat klart.

Din övergång kom väldigt sent innan transferfönstret stängde sista augusti.

– Ja, och som jag har förstått det var tanken först att vi skulle göra klart, men att jag skulle komma ner och spela först efter nyår, eftersom de redan hade en full trupp. Men så såldes Stefan Nijland till PSV, och då blev det så att jag fick ersätta honom.

Men hur var det när du kom ner

– Från början var tanken att jag bara skulle åka ner och skriva på, sedan åka hem igen och göra klart allting hemma. Men när jag stod och packade ringde min agent och sa att klubben ville att jag skulle stanna en hel vecka och spela en träningsmatch. Marcus (Berg) och Andreas (Granqvist) var borta med landslaget då, men Fredrik (Stenman) var kvar här, så jag hade ju någon att ty mig till, och det var skönt.

– Vi känner ju varandra sedan tidigare, är i princip jämngamla, och vi har spelat tillsammans i U21, alla fyra.

Väl här hamnade du alltså i hetluften direkt.

– Ja, jag fick hoppa in mot Utrecht i tjugo minuter, sedan hoppade jag in mot Heracles i omgången efter, och gjorde jag mål. Sedan blev forwarden som startat de matcherna sjuk, så när vi mötte Feyenoord hemma fick jag chansen från start, och då gick det rätt bra, vi vann med 3–1, och efter det har det som bara flutit på.

– Sedan gjorde jag mål i matchen efter, mot ADO den Haag, och då gick det ännu bättre. Ajax borta gick också hyfsat bra, trots att vi förlorade. Sedan hade vi Sparta hemma, och gick det riktigt bra, min klart bästa match, jag gjorde två mål och hade bud på några till.

– Men senast, mot NEC gick det tyngre, det var ingen höjdarmatch från min sida, så han var väl inte helt nöjd, tränaren, men NEC är tydligen av tradition en svår motståndare för Groningen.

– Fram till att jag fick starta hade vi spelat 4-4-2, men sedan jag kom med har vi ändrat till 4-3-3, med mig på en kant.

Med dig till vänster

– Nej, jag började till vänster, men har nu gått över till höger.

Du är väl en nummer tio, eller

– Ja, det är väl det jag strävar efter. Men det går ju som inte att ställa några större krav nu när man är ny. Man får ta det som det kommer, man får vara nöjd om man får spela. Men det är klart att jag så småningom ska försöka ta den.

Du kom med i veckans lag senast i facktidningen Voetbal International, efter målen mot Sparta rankades du alltså som en av de elva främsta i holländska ligan.

– Det var ju trevligt. Men det gick ju väldigt bra in den matchen.

Groningen finns med i det absoluta tätskiktet i ligan, vad har ni för målsättning

– Vi ska vara bland de fem främsta och ta oss ut i Europa.

Landslaget möter Holland i Amsterdam och knappt tre veckor. Med dig i laget

– Det är givetvis något jag hoppas på, innerst inne. Men det ska finnas plats för mig också, man ska inte bara komma med, utan man konkurrerar ju med vissa spelare, men det var otroligt kul att få komma med i truppen senaste, det var häftigt faktiskt.

anders.lundqvist@dn.se

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt