Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Pionjärer börjar från noll

Chengde. I går kom bandyn till Kina. Gamla hockeyspelare klev in på den frusna sjön vid kejsarpalatset i Chengde, 20 mil norr om Peking, och formade Kinas första bandylandslag. De såg vilsna ut i debutmatchen i sin nya sport, men efteråt log de. Om en vecka ska de åka buss till Ryssland och spela i B-VM.

På isen stod målburarna prydligt uppställda som snickare på orten tillverkat efter skisser från Sverige. Näten till målen hade eldsjälarna plockat med sig från norra Europa på flyget. På matchdräkterna stod främmande namn på utländska språk. Sponsorer från en annan värld än den kinesiska.

När Kinas förbundskapten Hasse Johansson dök upp visste spelarna inte vem han var. Hur skulle de, som vuxit upp tio timmars flygresa från Edsbyn, veta att den små­skäggige mannen framför dem var fyrfaldig världsmästare?

Hade det varit J-O Waldner, som slet ut minst fyra generationer kinesiska bordtennisstjärnor, hade Cao Jian och Yin Bin aldrig tvekat. Men krokiga klubbor på en stor is? Bandy har aldrig varit en sport i Kina förrän nu, då ett tillfälligt administrativt tillstånd utfärdats. 

Till bandy-VM i Chabarovsk är laget välkommet eftersom bandy­familjen gärna vill växa.

Vi var några hundra i publiken som bevittnade det historiska ögonblicket.  Per-Erik Holmström, den idrottsintresserade entreprenören som ligger bakom idén, hade före matchen informerat spelarna om att isen var tjock nog.

– Ni behöver inte vara oroliga för att falla igenom, sa han.

I all hast hade han påmint om reglerna som gäller vid hörnslag. Och uppmanat den 17-årige målvakten Zhou Tongzhi att se till att extra bollar fanns vid buren, för att snabbt kunna sätta igång spelet.

Janne Sjonemark, den tredje inblandade svensken i det märkvärdiga projektet, har tidigare erfarenhet av att mobilsera bandyn i främmande länder. Ungern 1988, Mongoliet 2006. Han dyker upp i de mest skilda sammanhang, långt borta där det inte finns några pengar i sporten, men ett äventyr att utforska, sa Hasse Johansson om sin kompis.

I går stod Janne Sjonemark med bandybakgrund i Sirius i kinesiska Chengde. Någon ismaskin finns inte i staden, så isen var preparerad med kvastar och vattenkannor.  Själv hade han på nära håll inspekterat ytan och fyllt igen sprickor.

– Sjöis och vintersol. Klassiskt. Nu är vi i gång, konstaterade han strax efter avslaget.

Staden Chengdes tv-team satte kameran under näsan på Hasse Johansson, som och sa att han vuxit upp med den här sporten, att den alltid funnits i hans själ och att han gillar den krokiga klubban.

Hasse Johansson har avsatt två och en halv vecka för att se vad det kan bli av satsningen i Kina. Med sig i bagaget har han filmsnuttar från SM-finaler. Hopklippta sekvenser med hörnor, frislag, anfall och försvar.

– Vi ska visa filmerna och träna så att spelarna snabbt får en aning om vad bandy är, säger han.

Efter matchen i går – kinesisk förlust mot en svensk kombination, vars status nybörjarna i Kina inte vill veta – följer nu fyra, fem träningsdagar i staden Harbin. Istid är hyrd. Det blir en snabbkurs i bandy.

Fyrtiofyraårige Cao Jian är redo. Han är normalt ishockeydomare och undervisar i idrott på universitetet i Jiamusi. Nu har han över en natt blivit landslagspelare i bandy. Enda erfarenheten tidigare är klipp han sett på internet av sin nya idrott. Men han ger ett stadigt intryck och backar inte för utmaningen att i B-VM om en vecka möta Mongoliet, Somalia, Tyskland och Nederländerna.

Tjugotvåårige Bai Huiwen är ett stort leende efter premiärmatchen.

– Det här var mycket roligare än ishockey. Bandy känns som fotboll på is, jämför han.

Bai är på plats och ställe beredd att överge hockeyn och ge sig i kast med Kinas nyaste idrott. Yin Bin, 41 år, som spelar hockey med sina kompisar i Harbin på fritiden, är en annan av spelarna. Han är också redo, men tvekar inför uppgiften att laget efter en intensivkurs i bandy ska sätta sig i en buss och åka de över 800 kilometerna från Harbin i norra Kina till VM-orten Chabarovsk i Ryssland.

– Det finns billiga flygbiljetter, påpekar bandyspelare Yin.

Inte en chans, säger Per-Erik Holmström, som lagt det stora kinesiska bandypusslet.

– Det blir buss, fastslår han. Vi har inte pengar till något annat, och jag tror inte spelarna vill betala ur egna fickor.

Till VM kommer även sju kinesiska förstärkningar, som inte deltog i den första landskampen, där­ibland två kineser boende i Sverige.

En uppmärksammad match i B-VM blir nu den mellan Somalia och Kina med Per Fosshaug och Hasse Johansson som förbundskaptener.

– Vårt uppdrag är att sätta igång bandyn. Målet är att de själva i Kina ska kunna fortsätta processen av egen kraft, säger Hasse Johansson.

Per-Erik Holmström, som tidigare lanserat ishockey i Kina med laget Nordic Vikings, har dragit nytta av sina kinesiska hockeykontakter under tio år. Han är inte den som ger sig i första taget och har fått kineserna att inse att i bandyn kan det finnas framtida OS-medaljer att hämta.

Målet i år, påpekar han, är att ställa ett herrlandslag på benen i B-VM och få in kinesen Zhu Zhiqiang, med ett förflutet som bandyspelare i Ryssland, i Internationella bandyförbundets styrelse för att försöka få in bandyn på OS-programmet.

Nästa år är det dags för Kina att skicka ett damlandslag till A-VM.

– På sikt kan damlandslaget ta en medalj i OS 2022, som Kina hoppas blir på hemmaplan, säger Per-Erik Holmström.

Det är så han sålt in hela idén i Kina.

Fakta. B-VM

B-VM i bandy 2015 arrangeras i ryska Chabarovsk den 1–6 februari.

Kina ingår i grupp D, där man spelar 2x30 minuter, mot normalt 2x45 minuter.

I Kinas grupp spelar även Mongoliet, Nederländerna, Somalia och Tyskland.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.