Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 12:55 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/redline-offside-hard-kritik-mot-ny-regel-marts-talar-om-vindrutetorkarhockey-men-waltin-positiv/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Redline offside: Hård kritik mot ny regel. Mårts talar om "vindrutetorkarhockey" - men Waltin positiv

Av Anders Steinvall

Syftet är en öppnare, mer offensiv ishockey.

Kritikerna hävdar att resultatet blir motsatsen.

Regeln om redline offside har tagits bort under buller och bång. När elitserien kör igång i kväll kan publiken döma själv om det påverkar spelet att man nu får passa pucken från egen zon till en spelare som står på andra sidan mittlinjen.

- Jag har hela tiden hävdat att det blir mer defensivt spel. Jag är än mer övertygad nu, säger Leksands nye tränare Sune Bergman efter försäsongens matcher.

Regeln har införts internationellt, men i Sverige motsatte sig elitserieklubbarnas organisation Hockeyligan och de flesta tränarna förändringen. Motståndarna fick dock vika sig när Svenska ishockeyförbundet efter sedvanligt bråk drev igenom regeländringen i augusti.

De flesta tränare tror att lagen ska bli försiktigare i sitt defensiva spel, inte våga forechecka utan klumpa ihop försvarsspelet ännu längre bak för att inte bli bortspelade i mittzon.

Men det finns avvikande röster även inom tränarkåren.

- Jag tycker det är bra att vi ändrade regeln så att vi spelar som man gör internationellt. Det här blir vad vi tränare gör det till. Jag tror att det blir en öppnare ishockey, men det kan ta tid, säger Djurgårdens nye tränare Mats Waltin.

Spelare och tränare har under försäsongens träningsmatcher kunnat konstatera att regeländringen knappast revolutionerar ishockeyn, men att det kan bli en del effekter:

+ Många lag kommer att frestas att dra tillbaka sitt försvarsspel för att inte bli överspelade i mittzon.

+ De långa pass som verkligen når fram och ger ett målläge är få.

+ Störst chans att lyckas med ett långt uppspel kommer när motståndarlaget gör ett flygande byte och lämnar luckor. Den nya regeln kommer att tvinga lagen att vänta på avblåsning innan man byter.

AIK-tränaren Pär Mårts myntar begreppet "vindrutetorkarhockey" när han ska beskriva effekterna av regeländringen, som han är emot.

- Lagen kommer att byta chanser med varandra hela tiden, spelet svänger fram och tillbaka som en vindrutetorkare, säger Mårts och viftar med armarna.

I vinter ska domarna också döma hårdare för "spelförstörande" regelbrott, som hakningar, fasthållningar och interference. I vissa lägen ska toleransen vara noll, enligt rekommendationerna till domarna. Syftet är ett renare spel som ska ge mer utrymme för de publikvänliga lirarna.

Många tränare tror att detta kommer att ha större betydelse för ett öppnare spel än den slopade regeln om redline offside.

Frölundas tränare Tommy Boustedt fruktar dock att båda dessa förändringar kan hota det han ser som en av tjusningarna med ishockey, det tuffa och fysiska spelet.

- Reglerna inbjuder inte till hård forechecking. Jag är rädd för att domarna börjar plocka ut folk för rena tacklingar. För mig innebär rolig ishockey också aggressivt spel. Risken är att det nu inte blir så roligt som en del tror, säger Boustedt.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt