Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 15:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/rosenberg-ser-fram-emot-att-mota-aik/

SPORT

Rosenberg: Ser fram emot att möta AIK

Markus Rosenberg har hittat hem till Malmö efter en lång utlandskarriär. Nu är det familjen, allsvenskan och ett husbygge som är högsta prioritet. – Här stannar vi resten av livet, säger Malmös hete hemvändare.

Det är dagen efter Champions League-finalen och dagen före storstadsmötet med AIK.

Markus Rosenberg har precis avslutat ett intensivt träningspass i värmen på Swedbank stadion när han slår sig ner i det svala intervjurummet.

Efter nio år i Holland (Ajax), Tyskland (Werder Bremen), Spanien (Racing Santander) och England (West Bromwich) har han nu hunnit med ett par månader i allsvenskan:

Nio matcher, tre mål och sex målpass.

Vad tycker du om allsvenskan?

– Det är svårt att jämföra med de ligor jag spelat i. Men så mycket kan jag säga att Malmö är ett bättre lag nu än när jag lämnade.

Inget mer?

– Jo, att Moestafa El Kabir är en spelare som sticker ut med sina fantastiska avslut och att Häcken spelar en fotboll jag gillar. Deras offensiva spelsätt tar svensk fotboll framåt.

Är du nöjd med din egen insats så här långt?

– Den har varit okej. Det är klart att jag hade önskat lite fler mål, men över lag är jag nöjd med mig själv och lagets insats. Man ska inte sätta för stor press på sig själv och andra. Tittar man på tabellen ska vi definitivt vara nöjda, säger Rosenberg.

Ni har tagit 25 poäng av 30 möjliga. I kväll kommer AIK till Malmö. Vad väntar?

– AIK kommer hit med stor respekt. Förlust och dom är ännu längre från toppen. Vi spelar med stort självförtroende, vi tycker om att vara det bollförande laget och att driva upp tempot. Jag tror att vissa hos oss ser fram mot den här matchen mer än vad de gör.

Vad vet du om AIK?

– Att dom är stora och fysiskt starka. Men jag hoppas vi kan hålla i bollen mest och utnyttja det.

Förutom allsvenskan väntar snart Champions League-kval, där svenska klubblag i åratal misslyckats med att ta sig vidare.

– Det ska bli kul när det drar i gång och ännu skönare om vi har ett bra avstånd ner i allsvenskan. Det är det vi fokuserar på nu så vi kan lägga extra krut på kvalet. Det var länge sedan ett svenskt lag gick vidare. Det hade varit kul om vi lyckades.

Vad talar för Malmö?

– Att vi har ett bra lag och en bred trupp. Vi har spelat bra och tagit många poäng. Men det är mycket om i ett Champions League-kval. Det är tre kvalomgångar att ta sig igenom.

Har du slutat drömma om en comeback i landslaget?

– Nja, jag har inte hört något, men gör du bra ifrån dig i allsvenskan så ökar möjligheten i alla fall. Det är bara att köra på. Men chansen minskar naturligtvis med åldern. Jag är 31 nu.

Här känns det på det privata planet att komma hem efter många år utomlands?

– Det var lite ovant men härligt när man plötsligt hade alla nära och kära runt omkring sig igen. Det är nu jag har insett att det inte blir något mer flytt.

Är det helt säkert?

– Ja. Vi ska bygga hus i Höllviken. Där stannar vi resten av livet.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt