Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 13:23 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/sa-ar-laget-fran-aik-till-orgryte/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Så är läget - från AIK till Örgryte

Av Johan Esk och Jens Littorin

Det här är de allsvenska klubbarnas preliminära resultat. Observera att de första summorna gäller den löpande verksamheten, alltså utan spelaraffärer.

Inom parentes är resultatet gällande de spelaraffärer som gjorts under säsongen.

AIK

Plus 30 miljoner kronor (plus 20 miljoner).

AIK hade budgeterat med att göra en vinst på en miljon. Sedan gick laget till Champions League - det ändrade allt. Dyra spelaraffärer håller ändå ner vinsten.

AIK:s cupäventyr kom när ekonomin redan pekade uppåt tack vare att klubben redan kommit igång med lyckade spelarförsäljningar och att fotbollshypen slagit till i Stockholm.

- Det behöver vara minst två allsvenska lag i Stockholm för att behålla samma mediala intresse här. Men vi ska oavsett det se till att locka mer publik. Vi ska ha ett snitt på 15 000 åskådare i allsvenskan de närmaste åren, säger AIK-kassören Jan Hallberg.

DJURGÅRDEN

Minus 1-2 miljoner.

Se ordföranden Bo Lundquists uttalande i artikeln här ovan.

Det kommer att bli en helt annan ordning i DIF när verksamheten läggs i bolagsform.

ELFSBORG

Minus 4-5 miljoner.

Efter att i fjol ha bantat underskottet till 700 000 kronor visar klubbens bokslut i år på en kraftig förlust. Den skylls på en för stor och dyr spelartrupp, som varit skadedrabbad och tvingat klubben till nyförvärv. Dessutom kostade det cirka en miljon att lösa sparkade tränaren K-G Björklund.

- Våra lönekostnader har varit alldeles för höga och de försäljningar av spelare vi budgeterat med har inte blivit av, säger fotbollsledningens ordförande Thomas Nyberg.

Klubben lanserar nu ett åtgärdspaket med frysta löner och ett trupp som bantas från 25 till 20 spelare.

IFK GÖTEBORG

Minus på flera miljoner.

- Vi gjorde en förlust på åtta miljoner förra året. Förlusten blir inte lika stor i år, men exakt hur många miljoner det blir vet vi inte än. Vi ska gå igenom det efter Uefa-cupmatchen mot Roma, säger klubbdirektören Bosse Gentzel.

IFK Göteborg har en av allsvenskans dyraste spelartrupper. Med högavlönade spelare som Christian Karlsson, Stefan Bärlin och Andreas Hermansson - i B-laget.

HALMSTAD

Minus 7-8 miljoner.

Förra året räddade Halmstad det ekonomiska resultatet genom att släppa Fredrik Ljungberg till Arsenal. I år finns ingen Ljungberg. Men klubben har sålt spelare i flera år, skaffat en stabil ekonomi och kan ta ett förlustår utan att det är någon katastrof.

HAMMARBY

Plus fyra miljoner.

Totala vinsten slutar på cirka en miljon kronor. Klubben köpte spelare för mer pengar än man sålde före serien. Förstärkte dessutom truppen med en målvakt, en anfallare och en ny tränare under säsongen. Det gjorde att vinsten krympte. Förklaringen till Hammarbys ekonomiska framgång är stort stöd från publik och sponsorer.

- Vi har näst högsta publiksnittet och eftersom vi har en liten arena kan vi hålla relativt höga biljettpriser, säger kassören Henrik Östling.

Drygt 6 000 säsongsbiljetter gjorde att mer än sex miljoner kronor tidigt landade hos klubben.

HELSINGBORG

Minus okänt antal kronor.

Vill vänta med att redovisa resultatet, som delvis är avhängigt av om det blir fortsatt spel i Europa. Försäljningarna av Erik Edman och Marcus Lantz till Italien gav 17 miljoner kronor, vilket förmodligen innebär ett rejält plus i kassaboken. Den löpande verksamheten däremot riskerar att gå minus. Detta trots att Helsingborg haft bra publikintäkter och ökat snittet till 10 500, det näst bästa sedan klubben åter blev allsvensk.

- Men resultatet blir absolut inte lika illa som i fjol, då vi gjorde ett underskott på tio miljoner, säger klubbdirektören Lars Olsson, som anger höga lönekostnader som den stora boven i dramat.

KALMAR

Plus 2,5 miljoner.

Nykomlingen har överraskat - inte minst ekonomiskt.

- Det har gått väldigt bra, säger ekonomiansvarige Per-Anders Holm. Vi hade budgeterat ett nollresultat. Orsaken att vi ligger över det är att vi haft fin uppbackning av publik och sponsorer.

Kalmar köpte dyrare än man sålde, vilket gör att den totala vinsten blir 1,5 miljoner.

MALMÖ

Minus på flera miljoner.

Klubbdirektören Ulf Bergquist vill inte avslöja hur resultatet blir men han kommer knappast att kunna redovisa några positiva siffror. Förra året gjorde MFF ett plusresultat på tio miljoner - endast tack vare försäljningarna av Daniel Andersson och Yksel Osmanovski. Utan det hade klubben gått back tio miljoner.

I år har inga stjärnor sålts.

NORRKÖPING

Minus tre miljoner.

Resultatet är något bättre än budgeterade förlusten på 3,8 miljoner. Orsaken är att spelarförsäljningarna gav mer än väntat. Exempelvis de fyra miljonerna för Martin Åslund till AIK.

- Det vore önskvärt att man inte var beroende av att sälja spelare. Samtidigt går det att fortsätta så här så länge man har ett eget positivt kapital, säger ordföranden Björn Ahlberg.

Norrköpings kapital var före säsongen sju miljoner kronor - men summan krymper.

TRELLEBORG

Minus 4-5 miljoner (10-11 miljoner).

Klubben budgeterade med nollresultat men räddar sig från ett stort underskott tack vare försäljningarna av Andreas Isaksson till Juventus och Magnus Arvidsson till Hansa Rostock. Under juni månad förstärktes klubbkassan med 14-15 miljoner.

- Det här var ett extremt år för oss och utan dessa försäljningar hade vi varit i en helt annan situation. Kostnadsläget har blivit mycket högt och samtidigt måste vi ju försöka betala marknadsmässiga löner, säger Bo Fridlund, ekonomiansvarig.

VÄSTRA FRÖLUNDA

Gör plusresultat.

- Driftsverksamheten går plus, men vi kommer ändå att landa på ett nollresultat på grund av spelaraffärer. Det beror på att vi har låga löner och låga omkostnader. Vi har färre anställda i organisationen jämfört med andra klubbar, säger klubbdirektören Mats Persson.

- Men ska vi vara med på den här nivån kommer vi snart också att vara beroende av spelarförsäljningar eftersom lönerna kommer att trissas upp ännu mer. När vi har slagit "Blåvitt" säger spelarna : "Varför ska vi tjäna 15 000 i månaden när deras spelare har 60 000

"

ÖREBRO

Minus 2,5-3 miljoner.

Budgeterade med ett stort underskott, som möjligtvis kan hamna närmare ett nollresultat om den förväntade försäljningen av Johan Wallinder till Helsingborg blir av.

- Tränar- och spelarlöner står för två tredjedelar av våra kostander och just nu räcker inte biljett- och sponsorintäkterna till för att täcka våra utgifter, säger kassören Stig Nordback.

ÖRGRYTE

Minus två miljoner.

Klubben hoppas att försäljningar efter säsongen ska lyfta resultatet.

- Vi är beroende av att sälja spelare för att få det att gå runt. Vi räknar med att spelarförsäljningar gör att vi når ett plusresultat i år, säger fotbollsordföranden Anders Lundberg.

För två år sedan märkte klubben att situationen var ohållbar.

- Då skar vi ner truppen till 18 A-spelare och fyllde ut med lärlingar. Det har fungerat mycket bra.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt