Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 04:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/sista-sasongen-for-kjell-ishockey-samuelssons-minnen-och-miljoner-kan-han-leva-pa-lange/

SPORT

Sista säsongen för Kjell. Ishockey. Samuelssons minnen - och miljoner - kan han leva på länge.

Fakta/ Kjell Samuelsson

Född: 18/10 1958 i Tingsryd.

Bor: Villa i Florida.

Familj: Hustrun Vicki samt Alexandra, fyra år, och Lukas, två år.

Smeknamn: Big Kjell.

Meriter: Debuterade i elitserien med Leksand som 25-åring, gjorde NHL-debut som 27-åring och har spelat i New York Rangers, Philadelphia, Pittsburgh, Philadelphia igen, Feldkirch, Österrike, Tampa Bay. Vann VM-guld med Tre Kronor 1991 och Stanley Cup med Pittsburgh 1992.

Aktuell: Har bara fem matcher kvar till sin 800:e match i NHL.

Magnus Nyström

Kjell Samuelsson, 40 år, skulle kunna säga att det var bättre förr.

Under sina 14 säsonger i NHL har han tre gånger spelat Stanley Cup-final och en gång lyft den väldiga bucklan och åkt ärevarv på isen (med Pittsburgh 1992).

Nu spelar han i ligans klart sämsta lag, Tampa Bay Lightning - och laget har lika stor chans att gå till slutspel som Kjell Samuelsson har att bli skyttekung.

Det kommer inte hända. Mer än halvvägs genom säsongen är Tampa 22 poäng från en slutspelsplats - men bättre förr

- Knappast. För en tid sedan såg jag finalmatcherna vi i Philadelphia spelade mot Edmonton 1987. Det var så att jag skämdes. Slog en motstånadare ner pucken i anfallszon var det bara att backa hem, ta hand om pucken och lugnt vända spelet. Det går betydligt snabbare nu för tiden, du har folk på dig direkt och spelarna är mer talangfulla i dag.

- Det är en enorm skillnad.

Kjell Samuelsson har aldrig varit snabb. Ända spelar han fortfarande i NHL - och ligans äldsta spelare har varit Tampa Bays bäste back under den här säsongen.

Vilket förvisso säger en del om Tampa Bay - men Big Kjell har spelat bra.

Det man inte har i benen får man ha i huvudet. Kjell spelar smart, han spelar enkelt och han gör sitt jobb.

- Från början gäller det att ha tur för att lyckas i NHL, att du får mycket istid och får en plats i laget. Sedan gäller det att vara tjurig och inte ge upp. I NHL hamnar du också i ett fack direkt, du får din roll i laget och den ska du fullfölja. Kjells uppgift har alltid varit att hålla rent i egen zon.

Att han gör ett bra jobb syns i plus- och minusstatistiken. Han har minus 7 i ett lag med målskillanden 98-166. Det kan också jämföras med lagkompisar som Benoit Houge och Cory Cross, båda har minus 20, Darcy Tucker minus 20 och backen Karl Dykhius, som tradades till Flyers med minus 22 i bagaget.

Kjell skulle verkligen kunna pensionera sig som hockeyspelare med en Stanley Cup-seger, ett VM-guld och flera miljoner på banken (i fjol tjänade han närmare tio miljoner kronor, i Tampa är årslönen runt fyra miljoner).

- Det är skoj att spela hockey. Jag trivs med det här livet. Jag skulle kunna sluta när som helst, så det är inte för pengarna.

Men det här är sista säsongen.

- Jag känner att jag inte orkar lika mycket längre. När vi spelar två dagar i rad är det tufft den andra matchen. Då är jag slut i benen och känner ibland, fy fan, jag orkar inte mer.

Ledningen i Tampa hade tänkt att Kjell skulle spela tio-tolv minuter per match. Det har blivit det dubbla.

Dagen därpå har Tampa just avslutat en träning. Kjell och lagkompisen Mikael Andersson sitter i omklädningsrummet. Micke en stor ispåse runt ena benet. Kjell en ännu större.

Den tjurige smålänningen hatar att förlora.

- Det är klart att man blir förbannad ibland, men det går inte att gräva ner sig för det. Det är väl något man har lärt sig genom åren att det gäller att glömma misstag och köra vidare, säger Kjell som knäckt ett par klubbor i ilska den här säsongen.

- Det har vi nog gjort allihopa några gånger.

Det var nära att NHL-karriären tog slut förra året. Philadelphia ville inte behålla Kjell, hans agent kontaktade i princip varenda lag i ligan, men inget lag ville värva svensken. Kjell ville inte lägga av med hockeyn och flyttade till Feldkirch i Österrike.

En månad senare ringde Tampa Bay.

- Tiden i Österrike fick mig att inse hur bra vi har det i NHL. Allt är sä välorganiserat runt omkring här. Därborta fick vi själva ta med handukar och schampo på resor och det var en spelare i laget som slipade skridskorna, säger Kjell och ler samtidigt som en materialförvaltare plockar upp prylar på heltäckningsmattan i Tampas omklädningrum.

På kvällen ser 10 136 åskådare Tampa besegra Buffalo med 2-1.

Kjell, som fortfarande har lite känning av en sträckning på baksidan av ena låret, får vila.

Buffalo spelar oinspirerat och hemmalaget satsar stenhårt i andra och tredje perioden och lyckas bryta en svit på åtta matcher utan seger. Det blir en kul video för kommande möten.

- Vi har haft mycket möten och fått se en hel del av våra matcher senaste tiden. Men de har slutat visa vad vi gör fel och visar istället vad som varit bra. Det är roligare, säger Kjell.

Nästa säsong kan det vara Kjell som står vid videobandspelaren i något omklädningsrum i NHL

- Jag hoppas stanna kvar inom hockeyn efter min karriär och skulle gärna vilja bli assisterande coach i NHL.

Han har onekligen erfarenhet av både motgångar och framgångar.

- Ja, tänk vad vi sett på video den här säsongen. Vi missar sånt man lärde sig i pojklaget. Vi backar hemåt, i stället för att kliva fram.

Både Micke och Kjell har samma svar på frågan hur man behåller motivationen efter alla förluster

- Man spelar för stoltheten. Vi vill vinna.

- Sen är det kul att spela, tillägger Kjell. Jag får en kick varje gång jag spelar match, det är något jag kommer sakna efter karriären.

sporten@dn.se

08-738 10 20