En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 04:57
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/skid-vm-sverige-helt-borta-ur-bilden-mardrom-och-fiasko-wassberg-efterlyser-en-ledargestalt-det/
Skid-VM: Sverige helt borta ur bilden. Mardröm och fiasko. Wassberg efterlyser en ledargestalt. "Det handlar om gnista och vilja."
Stellan Kvärre
RAMSAU. Sverige gör sitt sämsta längd-VM någonsin.
Och det obegripligaste.
Fyra skidåkare med helt olika upplägg inför VM tappar formen samtidigt. Skidåkare som hyllar sin nye landslagstränare Magnar Dalen för att de äntligen känner tryggheten med materialet.
Men de hittar ändå inte rätt skidor.
Hur i fridens namn kan det komma sig att startmannen i stafetten, Anders Bergström, får sämre fäste på skidorna när han lägger på ett par lager extra för att få bättre fäste
Detta på ett par skidor han redan testat och som hade bra fäste. Anders fick bita ihop när skidorna släppte och koncentrera sig på att inte bli ännu mera akterseglad än vad han nu blev, elfte man och 1.04 (!
efter ledande Markus Gandler, Österrike. Anders hade själv inget bra svar på varför det blev så här.
Ännu en svensk startman som spruckit i ett stort mästerskap. De har blivit för många under 90-talet.
- Det var en mardröm. En sån där dag då man hoppades att tv-kablarna och radiokanalerna hem till Sverige var brutna, suckade Anders.
Niklas Jonsson blev osäker och valde ett annat par skidor när han upptäckte vilket helvete Bergström hade. Niklas åkte 49 sekunder långsammare än österrikaren Alois Stadlober.
Per Elofsson lämnade Ramsau på fredagskvällen. Han känner sig inte tillräckligt i form för en klassisk VM-femmil, han har bara gjort en femmil tidigare i sin unga karriär. Henrik Forsberg tar Elofssons plats i söndagens femmil.
Ordet katastrof bör vi inte använda i idrott, när vi ser vad som händer på andra platser i Österrike med lavintragedierna.
Men fiasko är det naturligtvis. Sexa i en stafett där Sverige aldrig var i närheten av medalj.
Vad skall skidåkarna göra
- Ta längre steg och oftare, skämtar Radiosportens expertkommentator Assar Rönnlund.
Men en annan gammal kämpe, Thomas Wassberg, har en mera spännande teori.
- Det här handlar om inställning, gnista och vilja, säger Thomas. Den som har den, han har den. Den som inte har den har svårt att få den. Men det finns en zon mittemellan med åkare som kan få hjälp med det där lilla extra. Titta på Mika Myllylä i måndagens millopp som han vann. Han hade kanske sämst skidor av alla, men hans vilja var enorm.
Det behövs en psykolog i truppen, menar du
- Njaa, men du måste i ett lag ha ledargestalten som driver fram de andra. Både Gunde Svan och jag kunde få med oss de andra. Någon sådan ledartyp finns inte i dagens lag. Per Elofsson kan bli det om tre-fyra år. Ingen kan begära att han skall vara det i dag.
Det snackades mycket om hög höjd på fredagseftermiddagen. Och till nästa höghöjdsmästerskap, OS 2002 i Salt Lake City, får Sverige med projektet Olympic Supports hjälp hitta en lösning.
Och även om Magnar Dalen inte är förtjust i tanken, är det inte fel att anlita någon som hjälper till med den mentala biten. Att få osäkra skidåkare att tro på sig själva är viktigt. Och en egen meteorolog till de stora mästerskapen kan väl huvudsponsorn fixa
Det fanns en del kritiska röster kring valet av Magnar Dalen i somras. En vallakille som tränare, fnös några.
- Vi har fullt förtroende för Dalen, säger längdlöpningskommitténs bas Göran Nilsson. Få har levt så nära så många elitlöpare.