Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

”Sluta erbjuda spel på ungdomsmatcher”

Göteborg. Spelbolagen måste ta sitt ansvar och inte erbjuda spel på ungdomsfotboll. Det säger Niclas Fröberg, ordförande i Vasalunds IF, med anledning av uppgifterna om att U21-matcher i Sverige riggas kontinuerligt.

I veckan har DN kunnat presentera statistik från organisationen Federbet, som visar på kontinuerligt avvikande spelmönster i de svenska U21-serierna, vilket är starka skäl till att misstänka matchfixning. Manipulationen av matcherna ska enligt Federbets omfattande oddsanalyser ha pågått under flera år.

Niclas Fröberg, vars Vasalund spelar i Superettans norra U21-serie, säger att han personligen aldrig haft misstankar mot några matcher, men menar samtidigt att Federbets larm inte bör nonchaleras.

– Om det nu finns misstankar tycker vi det är rimligt att det görs ordentliga utredningar kring matcherna. Från Vasalunds sida välkomnar vi detta, säger Fröberg.

Samtidigt riktar Vasalunds ordförande skarp kritik mot de spelbolag som anordnar spel på svenska ungdomsmatcher. Enligt Federbet handlar det om ett 50-tal bolag spel på U21-serierna och något färre även på U19-matcher. Federbet beräknar att det spelas för en knapp miljon kronor på en genomsnittlig U21-match.

– Det är ju helt befängt att man ska kunna spela på svenska ungdomsmatcher. Vi har 16-åringar som spelar i de här serierna. Här finns ett moraliskt ansvar som spelbolagen måste ta, säger Fröberg.

Han är inte ensam fotbollsledare i Sverige som ifrågasätter spelbolagens rätt att tjäna pengar på svenska ungdomsmatcher. Svenska fotbollförbundet har förklarat att man inte tycker det ska vara möjligt att spela på ungdomsmatcher på samma sätt som man inte vill ha möjlighet till spel på till exempel antal varningar, hörnor och straffsparkar i matcher.

Dessa typer av spel, som inte sällan sker under det att matcherna pågår, möjliggörs av att spelbolagen har rapportörer på matcherna, som mobilt rapporterar händelser. I praktiken är det bara Svenska Spel som har rätt att rapportera, men det förbud som finns i förbundets tävlingsregler har visat sig svårt att efterleva.

– Vi spelar ofta på öppna arenor och hur många är det inte som håller på med sin mobiltelefon under en match. Vi måste se till det som är grunden till problemet, att spelbolagen erbjuder spel på matcherna, säger Fröberg.

Vasalund är en stor förening med 110 lag och spelare av 50 olika nationaliteter. Fröberg berättar att klubben arbetat förebyggande mot matchfixning och informerat kring problemet. Utbildningen har särskilt vänt sig till spelarna i A- och U-lagen och den har upprepats efter veckans DN-artiklar.

– DN tar upp något väldigt viktigt, men som förening känner vi att vi inte kan göra mer än att utbilda och informera våra spelare. Om vi ska komma åt problemet med matchfixning krävs det att alla inblandade parter samarbetar och det måste även inkludera spelbolagen, säger Fröberg.