Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 10:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/sodertalje-under-press/

SPORT

Södertälje under press

De regerande basketmästarna kan bli bortpetade från tronen i kväll. Södertälje Kings måste vinna den sjätte finalen borta mot Norrköping Dolphins för att tvinga fram ett direkt avgörande i Täljehallen på lördag. – Jag älskar att spela under press, säger Martin Pahlmblad, guard i mästarlaget.
DN Text

Södertälje Kings kontrollerade den femte finalen i söndags och var i ledningen med nio poäng med sex minuter kvar. Men under matchens sista tre minuter spelade Norrköping Dolphins drömbasket, hade maximal utdelning i trepoängs­skyttet och ett iskallt straffdito.

Vinsten innebar att Norrköping leder matchserien med 3–2 och kan säkra SM-guldet på hemmaplan i Stadium arena i kväll.

– Vi har vunnit i Norrköping tre gånger tidigare under säsongen och jag ser inte varför vi inte skulle kunna göra det igen. Vi kommer att göra allt för att vända serien, säger Martin Pahlmblad.

För de regerande mästarna har de senaste dagarna bara handlat om att komma så bra förberedda som möjligt till match sex.

Men utgångsläget måste kännas jobbigt, eller...?

– Inte alls. Det är jäkligt kul att spela när man har kniven mot strupen. Om jag får välja att vinna på något sätt är det att vinna när pressen är som störst, säger Martin Pahlmblad.

Snacket inför den första finalen handlade mycket om Dolphins längdövertag och Kings vassa skytte.

– Det var väntat. Alla lag vi möter är större än oss. Men basket handlar inte bara om centimeter utan också mycket om viljan att vinna returtagningen, säger Pahlmblad.

Basket är också taktik. Coachernas roll är kanske viktigare än i någon annan sport.

– När det handlar om sju matcher spelar taktiken mindre roll i slutet av matchserien. Det lag av oss och Norrköping som är mest kyligt i pressade situationer kommer att vinna, tror Pahlmblad.

Hemmaplan har inte varit någon fördel i finalserien. I tre av de fem matcherna har bortalaget vunnit.

Men nu har Norrköping satt sig i ett guldläge.

Centern Joakim Kjellbom, 213 centimeter, tror att risken är minimal att Dolphins skulle drabbas av gummiarm när man nu har chansen att säkra guldet på hemmaplan.

– Jag har svårt att se att vi skulle förlora ännu en hemmamatch i finalserien. Vi tänker göra vår bästa match för säsongen, säger Kjellbom.

Intresset för den sjätte finalen är stort. Förköpsbiljetterna tog snabbt slut, men det släpps ytterligare 500 biljetter på matchdagen.

Från Södertälje är fyra bussar bokade.

Norrköping-Södertälje

viasatsport.se 19.04

i matcher leder Norrköping med. Tidigare finalresultat:

Södertälje–Norrköping 85–83

Södertälje–Norrköping 65–72

Norrköping–Södertälje 69–82

Norrköping–Södertälje 88–69

Södertälje–Norrköping 75–79

Eventuell sjunde match i Södertälje den 10 maj.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt