Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

STASTNY FÖR SLOVAKIEN MOT TOPPEN

Av KJELL NILSSON

LILLEHAMMER.

I nästan 20 år har i dag 37-årige slovaken Peter Stastny haft en huvudroll på ishockeyns världsscen. Efter Slovakiens sensationella 3-1-seger mot Kanada är Stastny hetare än någonsin.

Då har Peter ändå blivit världsmästare två gånger, för tidigare Tjeckoslovakien i Katowice 1976 och Wien 1977. Han har vunnit Canada Cup - för Kanada 1984.

Han är den förste som spelat VM, OS och Canada Cup för tre olika landslag. En turnering som inte spelas i det internationella förbundets regi, därav möjligheten för Peter att hockeymässigt inneha först två och nu tre "pass".

- OS visar att det finns en nation som heter Slovakien. Det är viktigt för vår självkänsla, konstaterar Peter, djupt inne i Håkons Hall.

Trettonde plats

På 14 säsonger, för Quebec och New Jersey i NHL, antecknades Peter för 1 221 poäng (444+771). Det ger Peter en 13:e plats totalt i NHL. Han passerade 100-poänggränsen sju gånger och sex år i rad.

Nu bor Peter i New Jersey utanför New York, han är så kallad free agent. Envisa rykten talar om en comeback i NHL till nästa säsong, i Dallas Stars, Ulf Dahlens och Tommy Sjödins klubb.

Peter är ännu en världsklasspelare. Mycket solid i spelets alla faser och coachen Julius Suplers viktigaste pjäs i det slutspel som nu väntar.

- Nu är det OS-guld som gäller. Har vi kommit så här långt så höjer vi ribban, skrattar Peter, som iskallt spelade fram Josef Dano till dennes andra mål och helt avgörande 3-1 med elva sekunder kvar att spela.

Då hade Kanada sex utespelare på banan mot Slovakiens fyra. Peter bröt vid egen blå linje, och efter växelspel med Baca, proffsluttrad back från IHL-ligan, hade Peter fritt fram mot en tom kanadensisk målbur.

Järnridån

Hockeybrödernas Stastnys öde, Peter, Marian och Anton, skakade idrottsvärlden i augusti 1980. Då var järnridån fortfarande neddragen. Peter och Anton flydde efter en turnering med klubblaget Slovan Bratislava i Innsbruck.

De gömdes på Kanadas ambassad i Wien och flögs sedan ut under falska namn.

Marian vägrade, av hänsyn till föräldrarna återvände han till Bratislava, men bara för att fly något år senare. Då via Italien.

I Quebec återförenades bröderna och utgjorde under flera år NHL:s mest spektakulära trio.

Anton finns nu i Schweiz, men är för tillfället avstängd av det internationella förbundet efter slagsmål i schweiziska ligan. Marian är åter bosatt i Bratislava och har lagt rören på hyllan.

- Vi har ett bra lag, eller hur, säger Peter leende. Ännu är vi inte samspelta, vi gör fortfarande framsteg i varje match. För mig personligen känns det oerhört att få spela för ett fritt Slovakien. Gissa vilket lag vi vill möta i finalen . . .

Heta känslor

Stastnytrion har alltid varit starkt nationalistisk och det tidigare umgänget med tjecker i landslaget var långt i från friktionsfritt. Här kan talas om heta känslor och fler än en förbundskapten misslyckades med att täta sprickorna.

- Vi har ännu aldrig mött Tjeckien på landslagsnivå. Träffar vi på varann nu måste vi lägga alla nationella hänsyn åt sidan. Försöka i alla fall, säger Supler.

Peter Stastny ligger tills vidare lågt i frågan . . .

Slovakien halkade in i OS-turneringen sedan Schweiz frivilligt hoppat av OS-spel. Tolfte laget utsågs nu efter kvalspel och i kvalfinalen 7-1-besegrades Lettland. Däremot får Slovakien i VM-sammanhang börja i C-gruppen.

Ett grovt misstag av IHF, det internationella förbundet, som direkt gav Tjeckien A-gruppsstatus. Nu verkar Slovakien minst lika bra!

Jämte Peter Stastny finns här den kompetenta duon Robert Svehla, Malmö, och Oto Hascak, Frölunda. Vidare starka klubblock från Dukla Trencin och Slovan Bratislava. Vidare nämnde Jergus Baca, 29-årig toppback, samt den starka forwardsduon Robert Petrovicky, som tillhör Hartfords organisation, samt Zigmund Palffy, Trencin, Canada Cup-spelare för Tjeckoslovakien 1991.

- Vi föll mot Slovakien senast vi var här, Telemarkcup i november. Den gången blev det 4-0. Jag är inte överraskad över lagets styrka, konstaterade Tom Renney, Kanadas coach.

Sämsta på länge

Kan Slovakien gå ända vägen fram

Ja, varför inte. Kvalitetsmässigt är OS-turneringen den sämsta på mycket länge och i Slovakien finns den i särklass mest meriterade - Peter Stastny, en av 1980-talets absolut främsta i NHL. Faktiskt i nivå med självaste Wayne Gretzky.