Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 10:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/straffraddning-och-sent-mal-tog-sverige-till-semi/

SPORT

Straffräddning och sent mål tog Sverige till semi

Från syndabock till matchhjälte på 57 sekunder. Mattias Ekholm höll på att ställa till det, men sköt till slut Tre Kronor till VM-semifinal mot Ryssland efter 3–2 mot Vitryssland. – Jag är glad att jag tog chansen efter att jag strulat till det. Vet inte om man ska kalla det karma, säger matchhjälten Mattias.

Det blev en galen kvartsfinal och en riktig rysare innan upplösningen kom med 6.22 kvar att spela.

Tre Kronor inledde strålande.

– Vi spelade som vi skulle och kanske borde gjort några fler mål där, säger Mattias Ekholm om första perioden där Nicklas Danielsson rakade in 1–0 efter 13.41 efter ett skott från honom själv från blå i powerplay.

Vitryssland kom ut med helt ny energi i andra perioden och kunde vända på matchen påhejade av 14 598 på läktarna.

1–1 gjorde Geoff Platt när vitryssarna kom två mot en. Den ensamme backen var Ekholm, som således ofta var med i hettan.

1–2 sköt Alexej Jefimenko. En isare förbi Anders Nilsson.

Men Tre Kronor gjorde viktiga 2–2 innan pausen.

Återigen var det en back som låg bakom. Magnus Nygren sköt och framför mål stod Jimmie Ericsson posterad. Det var ju powerplay och han fick pucken på sig in till den viktiga kvitteringen.

– Viktigt mål. Vi fick en energiboost av det, för det kändes som om hela laget var långt ner då, tyckte Mattias.

I tredje återtog Tre Kronor kommandot och Mattias får berätta om sin oförglömliga minut från att han tappade pucken och tvingades fälla Alexej Kaljuzhny.

Det blev straff och Kaljuzhny tog den själv. Han, som var en av spelarna som också var med i den där matchen 2002.

Skulle just han avgöra?

– Jag tittade inte på straffen. Jag vågade inte. Så hörde jag det blev tyst och våra gubbar jublade. Så skönt Anders (Nilsson) gav mig den här chansen med sin räddning.

– Målet kommer jag inte ihåg så mycket av. Alla gubbar var på vänstersidan vid båsen och de hade ett trött lag som bara flippade ut puckarna då. Jag tog pucken och åkte och såg att han var ganska långt ut i målet. Jag hade inga förhoppningar om att lägga in den köksvägen. Men den gick in.

Känslan då?

Mattias tittar ner i golvet och försöker hitta rätt ord.

– Oerhört lättad. Fruktansvärt glad. Vet inte om man ska kalla det karma eller, men jag kände jag fick chansen att göra något vettigt när jag strulat till det.

– Det var en svår match och ett läge jag aldrig varit med om, fortsätter Mattias om en sekvens han kommer att bli påmind om resten av sin hockeykarriär.

Nu väntar ryssarna i semifinal på lördag och Tre Kronor har således två matcher kvar att spela. Men semifinalen är sannerligen ingen match Tre Kronor känner sig slagen i på förhand.

– Ryssarna är ju det bästa laget hittills. Då får vi spänna musklerna och se hur långt vi kommit med det här laget. Det finns mer att ta ur det. Det ska bli grymt kul.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt