Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 05:47 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/tennis-skrall-direkt-i-bastad-okande-marcus-sarstrand-slog-ut-toppseedade-thomas-johansson/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Tennis: Skräll direkt i Båstad. Okände Marcus Sarstrand slog ut toppseedade Thomas Johansson

Av Björn Gyllenberg

BÅSTAD. Knallen av knallen.

Boråsaren Marcus Sarstrand, 19 år, har ni hört talas om honom

Kunde nästan tro det.

Han är rankad 841 i världen och Swedish Open i Båstad var hans första ATP-turnering.

I första omgången spelade den blonde Marcus bort toppseedade Thomas Johansson, 4-6, 6-4, 6-2.

Att toppseedade

spelare försvinner direkt i Båstad har vi sett många prov på under åren. Men det har aldrig hänt att en spelare så lågt rankad som Marcus slagit ut Swedish Opens förstaseedade.

Redan i kvalfinalen skrällde Marcus när han satte den danske DC-spelaren Frederik Fetterlein på plats, 6-4, 4-6, 6-4.

Thomas Johansson är seedad 32 i världen. Han har vunnit två ATP-turneringar (Köpenhamn och St Petersburg) i år. Det är en rutinerad 22-åring som sensationsmannen Marcus slog ut.

- Det här är naturligtvis det bästa jag gjort, säger Marcus som ser närmast chockad ut när han sätter sig ner för sin första presskonferens i Båstad.

Det var Marcus mamma som fick in honom på tennis. Tidigare var det fotboll som gtällde. Men det var varken i Elfsborg eller Norrby han spelade utan Fristad utanför Borås.

- Jag slutade med fotbollen som 13-åring. Sedan har det blivit tennis för hela slanten.

Marcus är blond, spelar med dubbelfattad backhand och har bra tryck i såväl serve- som forehand. Mot Thomas Johansson - erkänt duktig servare - slog han sex äss mot fyra för Thomas.

Thomas har tagit tio poäng på svenska Satelliten, åtta i den finska.

- Det bäst jag gjort tidigare var när jag gick till final i en deltävling i svenska satelliten, då Nicklas Timfjord blev för svår.

Marcus Sarstrand har spelat tennis sedan han var 7 år och hela tiden för Elfsborg. Hoppade av plugget för ett halvår sedan för att kunna satsa fullt ut på tennisen.

Även om han naturligtvis själv är överraskad över segern trodde han på en skaplig chans när han för tredje gången i karriären gick in på Båstads klassiska centercourt.

- Jag har tidigare haft svårt att våga vinna när det dragit ihop sigt till avgörande. När jag slog dansken Fetterlein i kvalfinalen fick jag gummiarm på slutet men det gick ändå vägen. Nu tycker jag själv att spelet fungerade bra. Men jag hade hjälp av Thomas- det var ju inte många förstaservar han satte under matchen...

När trodde du på segerchans

- När jag bröt honom i första gamet i skiljeset. Jag var mera nervös före än under matchen. Trots att jag inledde darrigt släppte nervknutarna när jag tog första gamet vid 0-3-underläge.

I nästa omgång väntar Patrik Fredriksson som i sin första match i måndags slog ut en gammal Båstad-vinnare, Richard Fromberg från Australien.

Marcus har som mest spelat hem 6 000 kronor i en turnering. Nu är han garanterad närmare 40 000 (5 100 dollar).

Livet leker för den unge knallen och Robert Eriksson, hans tränare sedan pappslöjden.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt