Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 17:49 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/tjernstroms-vansterfot-passar-aik/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Tjernströms vänsterfot passar AIK

Fakta/Daniel Tjernström

Född: 19 februari 1974.

Längd: 180.

Vikt: 42 kilo.

Moderklubb: Bråtens IK. Till AIK från: Örebro SK i våras.

Landskamper: 4 A, 1 B.

Av Daniel Björklund

Lugn och pålitlig med glimten i ögat. Så beskriver AIK:s Ola Andersson sin klubbkamrat Daniel Tjernström. Kraftpaketet från Karlskoga anses allmänt vara den spelare vid sidan om Tomas Gustafsson som utvecklats mest i den svartgula mästarelvan, och alltfler röster höjs för att han på allvar skall få chansen i Tommy Söderbergs landslag.

Tjernström är dessutom en av få spelare som fått spela samtliga matcher från start i år, och inget pekar på att Stuart Baxter kommer ställa honom åt sidan.

Ola Andersson har svårt att hitta några direkta svagheter hos sin lagkamrat och kollega på mittfältet. Men efter en stunds funderande lyckas han till sist hitta en konkret vek punkt i Daniel Tjernströms fotbollsarsenal.

- Han är faktiskt extremt vänsterfotad och han skjuter fruktansvärt hårt med vänstern. Men högern är en helt annan sak.

Vad är han bäst på

- Han är otroligt stark i benen och det gör honom stabil i närkampsspelet. Men egentligen är han en närmast komplett fotbollsspelare med hög lägstanivå och arbetskapacitet av bästa märke. Nu låter det kanske som han är en tråkig spelare, men det är han inte. Han är kreativ och rolig att se, och dessutom är han en kul kille vid sidan om plan. Alltid nära till skratt och med glimten i ögat.

Daniel Tjernström föddes den 19:e februari 1974 i Karlskoga, och de första sparkarna mot en karriär på högsta nivå ägde rum strax utanförKarlskoga i Värmland. Tjernströms första klubb hette Bråtens IK och de höll till ett stenkast från föräldrahemmet.

- Fotbollsplanen låg nästan granne med vårt hus, och det föll sig ju naturligt att man testade. Jag tror jag var ungefär sex år gammal när jag spelade fotboll första gången, och det var väl lite förvånande att det skulle bli fotboll. Min Pappa spelade hockey på relativt hög nivå och de flesta trodde nog att jag skulle följa i hans fotspår.

Var det alltid fotbollen som gällde eller fanns någon annan idrott med i bilden

- Ja det gjorde det i allra högsta grad faktiskt. Jag satsade länge på slalom parallellt med fotboll, och jag var ett tag bland de bästa i landet i min årskull. Men 1993, då jag tillhörde KB Karlsskoga, hörde Degerfors av sig och lockade med spel i allsvenskan. Det underlättade mitt beslut, som i det läget var tvunget att komma, men det hindrar ändå inte att det var oerhört jobbigt att behöva välja bort en av sporterna.

Efter att ha representerat Värmland under juniortiden i KB Karlsskoga gick alltså flyttlasset till Degerfors och Sören Cratz nyuppflyttade allsvenska lag. Ett lag han tillhörde fram till 1996 då Sven "Dala" Dahlkvist lockade den talangfulle mittfältaren till Örebro. Efter 135 matcher och 15 mål hörde AIK av sig inför den nu pågående säsongen, och Tjernström tvekade inte.

- AIK var mycket engagerade och gjorde ett mycket seriöst och professionellt intryck. De ville verkligen att jag skulle komma och var glasklara på att de ville satsa på mig. Och framförallt att man hade stora planer för framtiden.

Hur mycket betydde chansen att få komma ut i Europa och känna på den internationella hetluften

- Mycket. Jag har spelat fyra A-landskamper och det gav verkligen mersmak. En fantastisk upplevelse att få representera Sverige, och jag tror nog att man måste matcha mot internationellt motstånd för att få landslagstempot i kroppen.

Mycket talar för att den 180 centimeter långe och 82 kilo tunge mittfältaren får chansen på allvar inom kort, men konkurrensen är benhård och Tjernström har inte funderat över sina chanser att ta en plats.

- Nej, jag har fullt sjå med att ta en plats i AIK. Vi har ett oerhört starkt mittfält och det gäller att ge allt i alla lägen för att finnas med i diskussionen.

Drömmer du om ett liv som proffs

- Det gör nog alla spelare, men skall jag vara ärlig så känns det lite främmande idag. Jag har en son på två och ett halvt år som tar mycket tid och en flytt nu skulle kännas lite fel, men dyker något intressant upp så lyssnar jag självklart. Jag har alltid gillat Juventus, så om de ringer...

Vid sidan om fotbollen handlar det mesta om att umgås med familjen och att koppla. Något speciellt fritidsintresse uppger Tjernström att han inte har, men att de nära och kära betyder mycket för honom framgår tydligt. Och på frågan om vilken musik han helst lyssnar på under ledig tid får vi ett uppseendeväckande svar.

- När jag var yngre var jag riktig hårdrockare och jag gillade Iron Maiden skarpt. Nuförtiden är jag väl inte riktigt lika frälst, men nog kan de gamla plattorna åka fram ibland. Fast egentligen lyssnar jag på det mesta.

©sporten@dn.se

08-738 10 20

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt