Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Två syskonpar lyfter svensk volleyboll mot högre höjder

Ett syskonpar och ett tvillingpar. Där har ni essen när Sverige ger sig in i leken för att kvala in till EM i volleyboll. Förväntningarna är extra stora på Isabelle Haak. – Jag spelar bättre under press, säger det 16-åriga stjärnskottet.

Det svenska damlandslaget i volleyboll har växt till sig. Men samtidigt har laget blivit yngre. Medel-åldern ligger på 23 år och yngst och längst av alla är 16-åriga Isabelle Haak.

Med sina 195 centimeter förväntas Isabelle ta på sig rollen som den stora spikern i det svenska laget.

– Jag har ju en nyckelroll och ska göra poäng. Det är kul och jag spelar bättre under press. Det är roligt när folk har förväntningar men så klart tråkigt om man inte lever upp till dem, säger Isabelle.

Inför den kommande säsongen lämnar Isabelle Engelholms Volley för spel i franska Béziers Angels.

– Det ska bli kul med nya utmaningar, säger Isabelle efter en av de sista träningarna med landslaget inför EM-kvalet som inleds på fredag.

I Engelholm och i landslaget är Isabelle ohotad på sin position. I Frankrike blir det tuffare.

– Där finns det en annan spelare som vill ha samma position. Men det är kul, då har man något att jobba emot och man måste träna riktigt hårt.

Isabelle har växt rejält de senaste åren och volleyboll är en sport som sliter på kroppen.

– Det är viktigt att man bygger upp nästan alla muskler, om man gör rätt så ska det fungera men det är lätt att få skador.

Parallellt med volleybollen kommer Isabelle att läsa klart gymnasiets årskurs två och tre på distans.

– Det kommer antagligen bli ganska tufft men det gäller att planera.

Isabelles storasyster Anna har under ett års tid spelat för University of Miami. Hon ser både fram emot att spela EM-kval och dessutom få göra det med Isabelle.

– Vi har ju inte spelat tillsammans på ett år, det har jag saknat lite. Jag har kollat Isabelle på livestream och hon har definitivt gått framåt.

Anna tror att Isabelle kommer trivas som proffs.

– Det gäller att ha tålamod och kämpa på.

USA är en stor volleybollnation och det är universiteten som driver lagen.

– Just i Miami spelar vi ett snabbare spel och det är mycket folk som tittar på matcherna, berättar Anna som vid sidan av volleybollen pluggar ekonomi.

Tvillingarna Alexandra och Rebecka Lazic har spelat utomlands i fyra år. Som 17-åringar flyttade de till franska topplaget Racing Club de Cannes. De konkurrerade tyvärr om samma plats och beslutade därför att sära på sig. Alexandra blev kvar i Cannes, Rebecka spelar i dag i italienska Neruda Volley i Bolzano.

– Vi spelar i Champions League och det är riktigt stort, varenda boll är jätteviktig. Så var det inte när vi spelade här hemma, då kunde man släppa ett par bollar, konstaterar Alexandra.

Nu träffas tvillingarna igen och det syns att de gillar varandra.

– Vi har alltid stöttat varandra och tryckt på för att göra ännu bättre saker. Jag känner Rebecka väl så jag ser om jag måste tagga till eller lugna ned henne.

Rebecka menar att det är speciellt att vara tvilling, någon konkurrens har hon aldrig känt.

– Det har mer varit triggningsmoment, säger Rebecka. Vi vet varandras starka sidor och försöker att ta fram det när vi är på plan. Jag tycker absolut att det är en fördel att spela med sin tvilling, framför allt om man är så tajta som vi är.

Förbundskapten Ismo Peltoarvo ser inga problem med syskonpar i landslaget.

– Om det blir tajta grupperingar kan det betyd någonting men jag tycker att alla hanterar det bra. Jag tycker att både Rebecka och Alexandra och Isabelle och Anna sköter det jättesnyggt.

Peltoarvo är förhoppningsfull både inför framtiden och EM-kvalet i Lettland.

– Framtiden är ljus för det här gänget, de är unga, fysiska och duktiga. Vi är plötsligt ett stort lag, vi har alltid varit ett litet lag. Om tre, fyra år kommer vi vara riktigt bra. Vi är kanske favoriter men samtidigt är vi ett ungt lag, det ska bli intressant hur vi hanterar situationen. Förhoppningsvis kan vi få till en ren final i sista matchen mot Lettland.

EM-kval 1 i Estland

Fredag: Sverige-Danmark

Lördag: Luxemburg-Sverige

Söndag: Sverige-Estland

Gruppsegraren och går vidare till kvalomgång 2 i september, tvåan kan också gå vidare. EM spelas i Azerbajdzjan och Georgien 2017.

... och så kvalar herrarna

EM-kval 1 i Georgien

I går: Sverige-Azerbajdzjan 3–2.

I dag: Georgien– Sverige

I morgon: Schweiz–Sverige

Gruppsegrare och bästa grupptvåa kvalificerar sig för kvalomgång 2, som spelas i september senare i år. EM spelas i Polen 2017.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.