Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-22 12:32 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/unga-kan-stoppas-fran-att-spela-fotboll-i-nacka/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Unga kan stoppas från att spela fotboll i Nacka

Boende i Nacka kan stoppa ungdomar från att spela fotboll. Klagomål på buller från Boovallen har lett fram till ett kommunförslag om att begränsa verksamheten, bland annat på helgerna. – Det här är ett hot mot hela Stockholmsfotbollen, säger Thomas Bodström, ordförande i Boo FF.

För mycket buller. Musik. Och utrop från högtalaranläggningar.

Det har fått ett antal boende nära Boovallen i Nacka att framföra klago­mål till Nacka kommun.

Boovallen är hemvist för Boo FF, en av landets största ungdoms­föreningar i fotboll. Nu kan verksamheten på idrottsanläggningen komma att begränsas. Om villa­ägarna och kommunens miljöenhet får som de vill.

Vad det handlar om är ett förslag till beslut i miljö- och stadsbyggnadsnämnden, som Nacka kommuns miljöenhet har lagt fram efter att samlat in synpunkter från flera håll.

Då två bullerutredningar fastslagit att ljudnivån från Boovallen överskrider Naturvårdsverkets riktvärden föreslås att fotbollsträningarna ska upphöra senast klockan halv tio på vardagskvällar – och på helgerna bara få pågå mellan klockan 10 och 18.

Därtill ska ingen verksamhet få bedrivas under påskhelgen eller hela juli månad, då de närboende ”vill vara i sina trädgårdar”.

Förslaget har fått Boo FF att reagera starkt. Den tidigare social­demokratiske justitieministern Thomas Bodström är föreningens ordförande.

– Vi tycker att det är helt obegripligt. Om man köper ett hus invid en fotbollsplan måste man ju förstå att det också spelas fotboll där, säger han.

– Sen får man fundera på om det är värt att förstöra för 2 300 barn. Jag tycker att det är väldigt egoistiskt.

Efter ett möte i miljö- och stadsbyggnadsnämnden förra veckan återremitterades ärendet visserligen till miljöenheten. Nämnden tyckte att speluppehåll under påsk och juli är en för drastisk åtgärd – men fortfarande kan tränings­tiderna komma att begränsas under kvällar och helger.

– Tar man bort en timme varje kväll är det kanske 20–25 procent av vår verksamhet, säger Thomas Bodström.

– Det skulle vara helt förödande.

Enligt Anna Green, miljöchef i Nacka, kommer beslut i frågan att fattas först i januari–februari. Miljöenheten ska nu utreda ärendet igen – och bland annat titta på liknande rättsfall.

– Det här är verkligen en jättesvår avvägning, säger Anna Green.

Klubbas kortare träningsdagar igenom ser Thomas Bodström det som ett hot inte bara mot Boo FF utan mot ungdomsfotbollen i stort. Särskilt eftersom bristen på planer är stor på flera håll inom 08-fotbollen.

– Sätter man det här i system så kommer det drabba fler föreningar, säger Bodström.

– Fotboll är ju den bästa investering vi kan göra på barn och ungdomar. Vi behöver alla tider vi kan få.

Man får fundera på om det är värt att förstöra för 2 300 barn.

Thomas Bodström, ordförande i Boo FF.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt