Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 18:36 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/sport/vi-har-en-valdigt-hog-standard/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

”Vi har en väldigt hög standard”

Förra säsongen gjorde Marcus Pode och Alhassan Kamara 24 mål tillsammans. Nu tvingas Pode spela utan Kamara vid sin sida. – Det är klart att jag saknar honom, säger Pode som fortfarande är mållös i årets allsvenska.

Det blev knappast succé direkt när Marcus Pode och Alhassan ”Crespo” Kamara, nyförvärvet från AIK, i fjol fick chansen att bilda Örebros anfallspar.

Men tränaren Alexander Axén, ”gnagare” med AIK-tatuering på armen, såg parets potential och la ext­ra tid på att få Pode och ”Crespo” att förstå varandra.

– Vi har tränat mycket ihop med Axén och det har gett resultat. Om jag har bollen måste Kamara ha ett hum om vad som kommer att hända och tvärtom. Det har varit mycket extraträning och att det ger resultat talar väl våra 24 mål i fjol om.

Pode hann med tio mål på 26 matcher i fjol. Målen mot AIK var riktiga delikatesser.

– De var jäkligt snygga, medger Pode. Tillsammans med målet mot Elfsborg hemma var det mitt vackraste, det första mot AIK tar nog priset.

Han ser gärna en repris på söndag men säsongen har startat minst sagt trögt för både 29-årige Pode och Örebro SK. ”Crespo”, klubbens viktigaste spelare under fjolåret, är skadad och missar en stor del av vårsäsongen, däremot finns de tidigare AIK-arna Robert Åhman Persson och Daniel Gustavsson med i eftermiddagens match på Friends.

Med ”Crespo” borta tvingades Örebro leta efter en ny anfallare och bara minuter innan transfer­fönstret stängde presenterade klubben 18-årige jamaicanen Michael Seaton.

Hemmamatchen mot Gif Sundsvall visade att paret Pode och Seaten knappast är av samma klass som Pode och ”Crespo”. Örebros förlorade med 1–3 och laget som av många tippades bli årets överraskning ligger nu sist i allsvenskan. Laget har gjort två mål på fyra matcher, Pode har kammat noll. På försäsongen gjorde han två mål på sju matcher.

– Jag hade kanske hoppats på lite fler, medger Pode.

ÖSK förlorade det allsvenska genrepet mot Sirius och motgångarna har bara fortsatt. Lite överraskande med tanke på att Örebro efter ett flertal cupsegrar, man besegrade bland annat Elfsborg med 2–0 i semifinalen, tagit sig till final i Svenska cupen.

– Vi vet att vi har en väldigt hög standard, menar Pode.

Han började som femåring i Malmö FF:s fotbollskola och som 15-åring vann Pode inne-SM i ett lag som också innehöll spelare som Rasmus Bengtsson och Labinot Harbuzi.

– Vi hade ett jäkligt bra lag, minns Pode.

Det var samtidigt som Zlatan Ibrahimovic började dominera.

– Han gjorde en säsong i superettan och sedan gick det snabbt för honom. Jag såg inte mycket av honom men det inspirerade att man kan såg att man kan komma från de egna leden och ändå komma långt.

Pode hann med 42 allsvenska matcher och åtta mål innan han som 21-åring lockades till danska Nordsjälland.

– Men det blev inte riktigt vad jag hoppats på, medger Pode.

Sedan väntade tre år i Trelleborg innan Pode 2012 flyttade till Mjällby AIF. Det stora lyftet kom när han lånades ut till Örebro SK. Inskolningen gick lite trögt men säsongen 2014 blev Pode riktigt het igen. I klubbens femårsplan finns både topplaceringar i allsvenskan och spel i Europa som mål.

– Det är något nytt som byggs här nu och placeringen i fjol gör att det lockar både spelare och sponsorer.

Pode gillar också Axéns sätt att leda laget.

– Han är en skojare, säger Pode med ett leende. Han ger både ris och ros, men framför allt ros. Spelarna förstår att det är allvar när Axén är på det humöret. Det kan smälla till i bland också.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt