Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

”Vildsvinet” hittar EM-formen i Tysklands mest hatade klubb

Livet leker just nu för fotbollsspelaren Emil Forsberg. En gyllene ring på vänsterhanden avslöjar att ett bröllop är planerat till sommaren, innan dess väntar EM i Frankrike och hans klubb är på väg att ta klivet upp till Bundesliga. – Att flytta till Leipzig var det bästa steg jag kunde ta, säger han.

Det är måndag förmiddag, Emil Forsberg går fortfarande omkring med ett leende på läpparna.

I söndagsmatchen skedde ett litet under på hemmaarenan. I den 79:e minuten gjorde bottenlaget Duisburg 1–2, ändå vände RB Leipzig matchen och vann med 4–2.

Emil Forsberg passade till kvitteringen och var med i förspelet till det fjärde målet.

Svensken fick det högsta betyget i Leipziger Volkszeitung med motiveringen hade en fot med i varje lyckat anfall.

– Vi har spelat dåligt i tre matcher och ändå vunnit, då hamnar man i ett slags flyt, bollarna går stolpe in i stället för stolpe ut. Det är en trygghet att veta att man vinner trots att man inte spelar så bra.

Det var en också seger som betydde mycket för lagmoralen?

– Absolut. Vi hade tre spelare som kom in och förändrade matchbilden. Två gjorde mål, en hade en assist. Därför var alla i laget fantastiskt glada i går. Alla behöver känna sig behövda och känna att man hjälper till.

Firade ni efteråt?

– Nej, det var lugnt. Mor och far var här. Vi åkte och käkade och sedan spelade vi lite kort på kvällen.

Mor och far Forsberg kan glädjas åt att deras son gjort succé under hösten. I sportmagasinet Kicker har han det bästa betygssnittet av alla spelare i andraligan.

Segern betyder också att RB Leipzig delar förstaplatsen med Freiburg när halva säsongen är avverkad, om tabelläget står sig spelar Emil Forsbergs klubb i Bundesliga nästa år.

Då skrivs i så fall ett nytt kapitel i den märkliga historien om hur den österrikiska Red Bull-koncernen för fem år sedan kom över en division fem-klubb i Leipzig, döpte om den till RB Leipzig och inledde marschen mot toppen.

Denna historia gör att RB Leipzig är tämligen avskytt, för att inte säga hatat, bland fotbollsfansen runt om i Tyskland.

I våras, när Emil Forsberg var alldeles ny, stormade maskerade huliganer in på spelarhotellet kvällen innan matchen mot Karlsruhe (”jag var på rummet, märkte ingenting”) och nyligen i bortamatchen mot Bielefeld blåste hemmapubliken i visselpipor så fort en RB-spelare rörde bollen.

– För mig är det bara roligt med trycket, det triggar mig, försäkrar Emil Forsberg mer än en gång och säger:

– Det väl heller inget lag som blir särskilt hjärtligt mottaget av motståndarlagets fans.

Statistiken ger honom rätt. Under hösten har RB Leipzig tagit fler poäng borta än hemma.

– Det kan vara så att vi känner större press hemma, att vi verkligen ska dominera och vara det bättre laget, tror Emil Forsberg.

Han ångrar inte en sekund att han valde att skriva på för den kontroversiella klubben.

– Folk får ha sina åsikter. För mig var det fotbolls- och karriärmässigt det bästa steg jag kunde ta. Leipzig kan bli en av de bästa klubbarna i världen. Alla är inställda på det. Alla på kontoret jobbar stenhårt, alla som sköter planerna också, alla vill hjälpa till. Förutsättningarna för en fotbollsspelare kan inte bli bättre, säger han.

Vi sitter på kaféet i det alldeles nybyggda RB-högkvarteret med kontor, gym, omklädningsrum och åtta träningsplaner, varav några med elljus och små läktare.

På höjden några hundra meter bort tronar hemmaarenan som på DDR-tiden hette Zentralstadion och nu förstås döpts om till Red Bull Arena. Den rymmer 45 000 åskådare. RB Leipzig har haft ett publiksnitt på 29 000 åskådare under hösten, det bästa i andraligan.

På måndagsförmiddagen har spelarna i startelvan fått ta en cykeltur för att återhämta sig, de övriga har tränat.

Först har de spelat i en så kallad speed-court – en liten plan omgärdad av en två meter hög mur. Det ser fruktansvärt roligt ut, bollen är hela tiden i spel och tempot är enormt uppskruvat.

Sedan följde en prestigefylld turnering i fotbollstennis.

Allt övervakades av tränaren Ralf Rangnick, 57 år – en pionjär och fotbollsideolog i samma skola som förbundstränaren Joachim Löw och Jürgen Klopp.

Rangnick tog upp Hoffenheim i förstaligan, typiskt nog hamnade den principfaste Rangnick i konflikt med Hoffenheim-mecenaten Dietmar Hopp och fick sparken.

Sedan blev Rangnick sportchef i RB Salzburg, det var då han upptäckte Emil Forsberg i Malmö FF, mannen som i Champions League-kvalet sommaren 2014 gjorde det viktiga bortamålet som banade väg för MFF:s avancemang.

– Det målet hade i och för sig både du och jag kunnat göra, säger Ralf Rangnick efter träningen, men när vi kartlade Malmö såg jag vilka kvaliteter Emil hade. Bra teknik, målfarlig, han har många assists också. Dessutom är han en superkille, utan några divalater.

Några fans tittar på träningen. Jens Siegert är där för att samla autografer som tillsammans med barnteckningar ska säljas till förmån för barn i nöd.

Han är uppvuxen i Leipzig. Han minns matcherna i Europacupen på DDR-tiden mot lag som Ajax och Bordeaux, efter murens fall hamnade Lokomotiv Leipzig på dekis och nu hoppas Jens Siegert att RB Leipzig ska stilla hungern att åter få se toppfotboll på hemmaplan.

– I våras var jag undrande inför Emil Forsberg och tvivlade på honom. Nu är jag helfrälst. I vår fan-club har vi döpt honom till ”Der Wildschwein” (vildsvinet). Man brukar säga att en bra fotbollsspelare känner du igen på att hans tröja är skitig efter matcherna, säger Jens Siegert.

På kaféet i RB-högkvarteret ler Emil Forsberg förvånat när han får höra vad han kallas.

– Jaså? Är det verkligen ett bra smeknamn?

Det är väl för att de tycker att du ger allt?

– Det var någonting jag lärde mig under Sören Åkeby, att jobba hårt för laget och slita i 90 minuter. Det har jag försökt ta med mig.

Åkeby var tränare i Gif Sundsvall när Emil Forsberg debuterade som 17-åring i A-laget och en bidragande orsak till att talangen valde fotbollen i stället för innebandyn.

– Det var hårfint. Jag pratade med far min och med Sören, de sade att innebandyn kunde jag komma tillbaka till, i fotboll är det svårare. De tyckte jag skulle ge fotbollen en chans till. Det är jag evigt tacksam för.

Emil Forsberg hade ratats till elitpojklägret i Halmstad för 15-åringar och tvivlade på sin framtid som fotbolls­spelare.

– Jag var för liten och klen tyckte de. Jag började inte växa förrän jag var 16–17 år, då for jag iväg.

Du är ett bevis för att man inte ska gallra för tidigt?

– Om man ser till de som åkte från min årskull i Sundsvall så tror jag att tre spelar på elitnivå nu. Kanske haussar man det lite för myc­ket, du måste inte komma med till Halmstad för att bli en bra fotbollsspelare. Så är det absolut inte.

Emil Forsberg kommer från en fotbollsfamilj. Pappa Leif är en levande legend efter 20 säsonger och 143 mål i Gif-tröjan, farfar Lennart debuterade för samma klubb redan 1949.

– De säger att farfar var den bäste fotbollsspelaren av oss tre, en lirare helt enkelt. Far var en riktig striker, snabb och stark.

Farfar Lennart Forsberg är 87 år i dag och följer sitt barnbarns framgångar på distans samtidigt som Emil Forsberg talar i telefon med sin far i stort sett varje dag.

Samtalen handlar för det mesta om fotboll.

– Jag har fått råd av min far sedan jag var tio år, så det får jag nu med.

Vad är det vanligaste rådet?

– Skjut.

Allvar?

– Ja, så är det. Jag har alltid haft ett bra skott. Dribbla, skjut och ta för dig, säger far.

Det är ungefär vad Ralf Rangnick också säger när de två har individuella genomgångar och tittar på videoklipp.

– Han säger att jag ska ta ännu mer initiativ, hämta boll, skapa lägen för mina lagkamrater eller gå på skott.

Ungefär som du gjorde mot Danmark i EM-kvalet på Friends arena?

– Exakt. Det kändes väldigt bra, någonting jag måste göra mer.

Våren var annars tung för Emil Forsberg när han kom som nyförvärv från Malmö FF.

– Jag gjorde inga mål på hela våren. Då blir det mycket snack och det sätter sig i huvudet. Allt eftersom tog jag det mer och mer lugnt, jag fick höra från klubben också att spelmässigt var det bra. Men man vill göra mål.

Varför sätter du som mittfältare sådan press på dig själv att göra mål?

– Jag är duktig på det och då måste man känna press att göra mål.

Redan under årets försäsong lossnade det och i ligan har Emil Forsberg hittills gjort fem mål. Det självförtroende som följde med målen tog han med sig till play-offspelet mot Danmark. I den första matchen gjorde han det första målet och ordnade den straff som ledde till 2–0.

– Det är den hittills största matchen i min karriär. Det är play off till EM, man möter grannlandet på hemmaplan, man får vara med, man får starta, man får bidra. Det kommer att vara ett minne för livet.

Du verkade inte det minsta nervös?

– Jag har aldrig känt mig rädd för att göra något fel när jag går ut på planen, det har alltid varit så att jag bara går ut och kör.

Vad tror du om EM?

– Vi har alla chanser i världen. Det är klart att det kommer matcher som vi normalt sett inte vinner, men vi har ett fantastiskt lag som är berett att göra allt för varandra och så har vi Zlatan som kan avgöra matcher på egen hand, något som andra lag inte har. Det är fantastiskt att få spela med honom. Även om jag själv är en professionell fotbollsspelare så får jag nypa mig i armen varje gång jag gör det.

Vissa verkar ha sådan respekt att de blir sämre av att spela med Zlatan?

– Okej. Det är väl ingenting jag känt av, aldrig någonsin.

Född: 23 oktober 1991

Bor: I lägenhet i Leipzig

Familj: Förlovad med Shanga Hussain, de träffades i Sundsvall där de ska gifta sig i sommar. Tillsammans har de Roffe, en Golden retriever.

Gör när det inte är fotboll: Leipzig är en fantastiskt fin stad med mycket parker. Vi brukar åka till Berlin också. Nästan varje kväll ser vi ett avsnitt av komediserien Kings of queens. Vi umgås mest med lagkamraten Massimo Bruno och hans flickvän. De bor i lägenheten under oss.

Så går tyskan: Både Shanga och jag pluggar. Klubben ordnar lektioner tre-fyra gånger i veckan. Det är kul, jag förstår det mesta, det är svårare att prata själv.

Tabelläget i 2. Bundesliga

Freiburg 17 10 5 2 39– 20 35

Leipzig 17 10 5 2 26– 16 35

St Pauli 17 8 5 4 21– 18 29

Braunschweig 18 8 4 6 26– 14 28

Bochum 18 7 6 5 28– 18 27

Nürnberg 17 7 6 4 33– 26 27

Sandhausen 18 8 5 5 27– 22 26

I dag 13.30: RB Leipzig-FSV Frankfurt.