En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 14:05
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/stockholm/alliansen-analyserar-vinstbegransning/
Alliansen analyserar vinstbegränsning
Få ut mer av DN som inloggad
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
För skola och omsorg meddelade regeringen i början av september att vinsttaket för välfärdsföretag föreslås hamna på sju procent. När det gäller sjukvården är beskedet från regeringen att frågan ska utredas vidare, för att vara klar i juni. Men den borgerliga alliansen i Stockholms läns landsting vill inte vänta på besked, utan tillsätter nu en egen konsekvensutredning av hur en vinstbegränsning kan slå i landstinget med störst andel privatiserad vård.
— Vi kommer att yttra oss över slutbetänkandet, och vi avstyrker förstås. Men vi vill också veta hur det skulle påverka invånarna, våra patienter, de privata vårdgivarna och hela vår egenregiproduktion om det införs ett vinsttak enligt Reepalu-förslaget. En vinstbegränsning kan bli det största hotet mot sjukvården i modern tid. Vi måste gå på djupet så att vi kan mildra effekterna. Vad innebär det för landstinget om dessa vårdgivare försvinner, om vi måste ta över vården? säger Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd.
Beskedet från den borgerliga alliansen är att landstingsstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden får i uppdrag att utreda effekterna.
Förhandsbeskeden från regeringen har varit att en sjuprocentsgräns inte är aktuell för sjukvården, utan att vinstbegränsningen ska kunna göras på annat sätt. Men enligt den borgerliga alliansen i landstinget där en tredjedel av hälso- och sjukvården utförs av privata aktörer har redan diskussionerna om vinster i välfärden haft en påverkan.
— Det finns ingen analys av hur det här påverkar patienterna och branschen. Men vi ser redan hur utredningen har lagt en våt filt över branschen. Vi behöver fler som är med och bidrar och erbjuder hälso- och sjukvård, inte färre. Vi ser att branschen nu håller andan och väntar på tydliga besked om vad som kommer att hända. Och vi är bekymrade för patienterna, säger Anna Starbrink (L), sjukvårdslandstingsråd.
Enligt landstingsråden kommer utredningen att utgå från Reepalus siffror, men också utgå från olika nivåer och scenarier. I januari 2018 ska utredningen vara klar.
— Då kan ju vi också föra in kunskaper i regeringens utredning. Vi vill ju vara med och påverka den, säger Irene Svenonius.