Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-18 02:38 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/stockholm/baklaxa-for-psykiatrin-efter-kvalitetsgranskning/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Bakläxa för psykiatrin efter kvalitetsgranskning

En granskning av vuxenpsykiatrin i Stockholm har lett till två varningsbrev från landstinget. – Jag blev bestört av resultatet, säger Jessica Ericsson (L), ordförande för psykiatriberedningen.

Kvalitetsgranskningar av vuxen­psykiatrin har genomförts för vårdgivarna SLSO och Prima, på uppdrag av Jessica Ericsson (L), ordförande i psykiatriberedningen. Granskningarna har inte orsakats av någon särskild händelse, utan är gjorda i förebyggande syfte. Resultatet är enligt Jessica Ericsson nedslående.

– Jag hade absolut inte kunnat före­ställa mig att vi skulle få det här resultatet. Det som är allvarligast är helt klart journalgranskningen. Det och att det saknas vårdplaner. Här har vi uppenbarligen en rejäl bakläxa, säger Jessica Ericsson till DN.

Kvalitetsbristerna är störst inom SLSO, av de nu granskade två vårdgivarna. Där saknas journalanteckningar för 10 procent av de granskade vårdkontakterna. I Primas fall handlar det om 3 procent.

– Det är för mycket. Det var det som gjorde mig mest förvånad och jag kommer också att ställa mycket frågor om det. Däremot är jag väldigt glad att vi fått reda på att det var såna brister, då har vi möjlighet att göra något åt det.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har nu skickat ut så kallade varningsbrev till SLSO och Prima, där vårdgivarna uppmanas att rätta till bristerna. De anses dock inte vara så allvarliga att de behöver anmälas till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

– Jag har varit ordförande i beredningen under den här mandatperioden och har bara varit med om att vi skickat ut varningsbrev en gång tidigare, säger Jessica Ericsson.

Rapporter om de två återstående vårdgivarna, Capio och Praktikertjänst, kommer före sommaren. Till hösten presenteras granskningen av BUP, Barn och ungdomspsykiatrin.

Granskningen visar också på brister i registreringen av den prestationsbaserade ersättningen och återkrav kan bli aktuellt.

I de ekonomiska bitarna finns skäl för självkritik även från landstingets sida, anser Ericsson. Rapporteringskrav, rutiner och ersättningssystem ska nu ses över.

– Vi kan nog tydliggöra vad det är som vi vill ha och vad vi räknar med för att få ersättning. Det ska vara lätt för vårdgivarna att göra rätt och det är det uppenbarligen inte i dag.

Förebyggande granskningar ska göras mer frekvent framöver, för att säkerställa att skattebetalarnas pengar används rätt och för att patienterna i psykiatrin ska få en god vård med hög kvalitet.

– Psykiatrin måste tåla och vänja sig vid att vi gör riktiga granskningar, för såna kommer vi göra ofta, Jessica Ericsson.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt