Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 21:34 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/stockholm/bombman-hade-kontakt-med-is/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Bombman hade kontakt med IS

Strax innan Taimour Abdulwahab utlöste sin bomb i centrala Stockholm ringde han ett mobilnummer i Irak. Allt fler uppgifter pekar nu på att han samarbetade med anhängare till Islamiska staten, IS.

I sitt avskedsmeddelande sade Taimour Abdulwahab: ”Nu har islamiska staten uppfyllt vad de har lovat er. Vi finns här i Europa och i Sverige... Våra aktioner kommer att tala för sig själva”.

Meddelandet skickades till Säpo, nyhetsbyrån TT och hans hustru, bara en stund innan han gav sig ut i julhandeln i Stockholm och utlöste sin bomb.

På den tiden, december 2010, var det få som visste vad islamiska staten var för något.

På onsdagen kallade Säkerhetspolisen och vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström till presskonferens för att ge ett väntat besked. Förundersökningen om terrorattentatet på Bryggargatan den 11 december 2010 läggs ned. Utredarna har inte kunnat hitta någon person i Sverige som har hjälpt Taimour Abdulwahab att genomföra sitt dåd.

Men samtidigt lämnade Agnetha Hilding Qvarnström flera nya uppgifter som stärkte bilden av att Abdulwahab ingick i ett nätverk av våldsbejakande islamister.

Strax före attentatet hade han ringt ett telefonsamtal till en irakisk mobiltelefon. Säpo har legat på de irakiska myndigheterna för att få veta mer om vem som har denna telefon. I våras fick de svar. De svenska utredarna var välkomna att genomföra förhör med personen som har telefonen.

Det fanns bara ett problem. Personen befinner sig i de delar av Irak som kontrolleras av IS. Det verkade inte alldeles hälsosamt att försöka genomföra förhör på den platsen.

– Vi har nått vägs ände, sade Agnetha Hilding Qvarnström när hon meddelade att utredningen nu läggs ned.

Gunnar Åkersten, chef för Säpos utredningsenhet, höll med men tillade att beslutet kan omprövas om läget i Irak blir annorlunda.

– Vi får se om det finns anledning att göra en ny bedömning i fram- tiden.

Flera uppgifter kom fram som stärker bilden av att Taimour Abdulwahab tränades och inspirerades av militanta islamister i Irak. Agnetha Hilding Qvarnström berättade att de säkert visste att han varit i Irak vid minst tre olika tillfällen sedan 2007. Sommaren 2009, året före attentatet, var han där i 51 dagar. Men exakt vad han gjorde i Irak har Säpo ingen koll på. Dessutom hade han under årens lopp skaffat flera olika pass och även använt pass som han hade förlustanmält.

– Det tyder på att han har velat dölja sina resor, menar Agnetha Hilding Qvarnström.

Själva attentatet verkar han dock ha genomfört på egen hand, och bomberna var inte så skickligt konstruerade. I hans dator fanns ett nummer av den islamistiska tidskriften ”Inspire Magazine”, sommarnumret 2010. Där fanns en artikel som berättar hur man gör en bomb i sin mammas kök. De bomber som Taimour Abdulwahab bar på sig stämde bra överens med tipsen från den artikeln.

Enligt Säpo utvecklades Abdulwahab till en militant islamist drygt fem år före attentatet. Han hade reagerat mot kriget i Irak år 2003. Två år senare, när han och hustrun hade bröllopsfest, hade de skaffat sig nya religiösa vanor, som att kvinnor och män skulle hållas åtskilda.

Några år senare, när han bodde i England, ville moskén i Luton inte ha med honom att göra, eftersom han hade en massa ”våldsbejakande idéer”.

Anders Kassman, operativ chef, anser att Säpo har lärt sig massor av detta fall. Men antagligen hade man inte heller i dag upptäckt Taimour Abdulwahab i förväg.

– Vi har inte kunnat se omständigheter som vi borde ha upptäckt. Han befann sig i England större delen av tiden och inte heller där upptäckte de honom, säger Anders Kassman.

Sprängde sig till döds

Den 11 december 2010 lämnar Taimour Abdulwahab föräldrahemmet i Tranås och reser med sin bil till Stockholm. I bilen finns sprängmedel och flera hemtillverkade bomber.

Klockan 16.48 kommer larm om att hans bil brinner på Olof Palmes gata.

Klockan 16.56 spränger han sig till döds, mitt i julhandeln på Bryggargatan. Endast en av tre bomber utlöses. Ingen annan person får allvarliga fysiska skador.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt