Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Bostäder är den hetaste frågan för stockholmare

Var fjärde stockholmare anser att bostadsfrågan är den viktigaste att komma till rätta med. Det visar DN/Ipsos undersökning.

– Det är inte förvånande att bostadsfrågan hamnar i topp, när vi tidigare frågade stockholmarna om hur olika samhällsfunktioner fungerar så var det i särklass störst missnöje med bostadssituationen, säger Ipsos analyschef David Ahlin.

15 procent av stockholmarna anser att migration och invandring är den viktigaste frågan och 14 procent uppger skolan.

När Ipsos ställde en liknande fråga till människor i hela landet i juni i år rankades integration och invandring som den viktigaste frågan, 36 procent svarade det, följt av skola och utbildning, 24 procent. Bostadsfrågan rankades först på tionde plats med 4 procent.

– Vi ser tydliga skillnader mellan hur stockholmarna har svarat och hur det ser ut i riket som helhet. Men vi betonar ordet Stockholm i frågan och det är möjligt att det kan påverka svaren, säger David Ahlin.

Andra frågor som nämns som viktiga är sjukvården – 12 procent rankar den som viktigast – tiggeri 8 procent, säkerhet/lag och ordning 7 procent, trafik/vägar 7 procent samt integration 6 procent.

Prioriteringsordningen är i stort sett densamma mellan innerstads- och ytterstadsbor, förutom att de som bor i innerstaden skattar trafik/vägar högre, 11 procent, än de som bor i ytterstaden, 5 procent.

David Ahlin menar att undersökningen kan ses som en temperaturmätare som talar om vilka politiska sakfrågor som är heta.

– Migration och invandring kommer på andra plats, men de som har svarat det betonar olika saker. En del tycker att invandringen är för stor, andra säger att vi borde bli bättre på att integrera nyanlända. Det kan också handla om att man tycker att klyftorna borde minska och att vi ska hålla ihop staden, säger han.

Svaren är, enligt David Ahlin, en mix av olika åsikter och angreppssätt – och det gäller även skolfrågan, de som har rankat den som viktigast prioriterar olika lösningar.

– Tiggeriet kommer ganska högt i Stockholm. Det sticker inte alls ut på samma tydliga sätt i riket, där tycker färre än en procent att tiggeri är den viktigaste frågan att komma till rätta med, säger David Ahlin.

Vad beror det på?

– En hypotes för att förklara skillnaden är att tiggeriet har varit en politisk stridsfråga i Stockholm. De lokala politikerna har valt att göra den till det, de har aktivt lyft den. Ledande politiker har en agendasättande makt, säger han.

Ipsos har mellan 27 september och 11 oktober intervjuat 768 röstberättigade väljare i Stockholms stad genom digitala intervjuer i en slumpmässigt rekryterad panel.

Frågan som ställdes var ”Vilket samhällsproblem eller politisk fråga anser du är viktigast att komma till rätta med i Stockholm just nu?”

Exempel på svar:

”Tillgång på bostäder med rimlig hyra för ungdomar som vill och behöver flytta hemifrån”

”Flyktingar/invandring. Framför allt att vi hjälper dem att integreras i vårt samhälle så att de kan bli en del av oss och inte stå utanför och aldrig få lära sig hur Sverige fungerar.”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.