Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 20:49 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/stockholm/centralen-rustas-for-en-miljard/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Centralen rustas för en miljard

Stockholms central, navet i Sveriges järnvägssystem ska rustas för en miljard kronor de närmaste tre åren. Nya entréer, fler butiker, energieffektivisering och lättillgänglighet är några av grundstenarna i projektet.

På onsdagen presenterades projektet av Per Berggren, vd för Jernhusen, som äger och förvaltar fastig­heterna längs den svenska järnvägen.

Per Berggren beskriver Stockholms centralstation som själva kronjuvelen. Stationen invigdes den 18 juli 1871. Då hade stationen fem spår och 600 resenärer dagligen. I dag har Centralen 18 spår och omkring 200 000 besökare/resenärer varje dag.

Per Berggren räknar med att antalet resenärer och besökare kommer att öka successivt under de närmaste åren. Inte minst tack vare den nya service som kommer att erbjudas i stationskomplexet. När den sjunde och avslutande etappen ska vara klar 2012 ska mycket vara förändrat i byggnaden.

Det ska bli ljusare, mycket tack vare nya rulltrappor som ska installeras en bit från ”Spottkoppen” i Centralhallens mitt. Det ska bli lättare att hitta genom att nya passager ska göras och nya entréer byggas. Bland annat får entrén till Uppsalapendeln och Arlanda Express ny design och en helt ny ingång byggs till det stora kongress- och hotellkomplexet västerut.

Lars Nylund, affärsutvecklingsansvarig på Jernhusen talar om ”helt nya värden för resenärerna” och om att ”förenkla människors vardag”.

– Då måste man börja under­ifrån, säger Lars Nylund och berättar om den nya livsmedelsbutiken på t-baneplanet, om två nya apotek, en teknikbutik, flera restauranger och kaféer, fräscha toaletter, bättre förvaringsmöjligheter och skyltning. Över huvud taget en tryggare miljö. Den nya rulltrappan är ett led i detta. Den gör att det inte enbart blir lättare att ta sig mellan gatu- och t-baneplanet utan även att det blir ljusare på det nedre planet.

Arbetet med grundförstärkningar inleddes i våras. Under nästa år ska de nya toaletterna och förvaringsboxarna vara klara och året därpå de nya butiksytorna och den nya rulltrappan plus gångpassagen till Centralhallens norra del.

När allt är färdigt andra kvartalet 2012 ska fastigheten ha minskat sin energiförbrukning med 25 procent och därmed få en så kallad Green Building-certifiering.

Eva-Karin Gyllenberg

eva-karin.gyllenberg@dn.se 08-738 21 14

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt